Opskrifter Undgå madspild

Brug dine citronskaller – lav din egen citronmarmelade

Madspild er en udfordring, vi alle kan være med til at løse – og det behøver hverken være svært eller kedeligt. En nem og lækker måde at starte på er ved at udnytte hele citronen, når du har brugt saften i din madlavning.

I stedet for at smide citronskallerne ud, kan du forvandle dem til en syrlig og smagfuld citronmarmelade. Det er både bæredygtigt og super lækkert – og marmeladen kan bruges på brød, i kager, på yoghurt eller i hjemmelavet is.

Jeg bruger altid økologiske citroner, da de ikke er sprøjtede. Det er vigtigt at bruge usprøjtede citroner til denne opskrift, da det jo er selve skallen, vi skal bruge.

Opskrift på citronmarmelade

Det skal du bruge

  • Citronskaller fra ca. 3-4 økologiske citroner
  • 250 g sukker (justér efter smag)
  • 2,5 dl vand
  • Evt. ½ tsk. vaniljesukker eller en vaniljestang
  • ½ tsk. citronsaft (hvis du vil tilføje ekstra friskhed)

Citron

Sådan gør du

Forbered skallerne

Skrab så meget af den hvide del (marven) af skallen som muligt, da den kan give en bitter smag.

Skær skallerne i små strimler eller tern.

Kog skallerne

Kog citronskallerne i rigeligt vand i 10-15 minutter.

Hæld vandet fra, og gentag processen én gang til for at reducere bitterheden.

Lav marmeladen

Kom de kogte citronskaller i en gryde sammen med vand og sukker.

Tilsæt evt. vanilje eller ekstra citronsaft for smag.

Lad det simre ved lav varme i ca. 30-40 minutter, eller indtil skallerne er bløde, og konsistensen minder om marmelade.

Du kan evt. blende marmeladen, for en mere cremet konsistens.

Opbevaring

Hæld marmeladen på rene, steriliserede glas.

Luk dem tæt, og opbevar dem i køleskabet eller et andet køligt sted. Du kan også fryse den ned, hvis du vil gemme til senere.

Fidus

  • Prøv at tilsætte lidt friskrevet ingefær eller appelsinskal – det giver en spændende smagsvariation.
  • Brug marmeladen i hjemmelavet is, bagværk eller varm den op med lidt smør og en æggeblomme – så har du en hurtig og lækker lemoncurd.

Fordele ved at lave citronmarmelade

  • Reduktion af madspild: Du bruger hele citronen i stedet for at smide skallen ud.
  • Bæredygtighed: Du sparer ressourcer og minimerer affald.
  • Smag og glæde: Marmeladen løfter både morgenmaden og desserten.

Skriv en kommentar

Din e-mail vil ikke blive vist

Flere fiduser