Tøjvask

Sådan vasker du dit uldtøj nemt, billigt og skånsomt

Uldtøj

Synes du, at det er besværligt at vaske uldtøj? Det behøver det slet ikke at være! Med de rette metoder kan du vaske dit uldtøj på en måde, der både er skånsom, økonomisk og hjælper med at forlænge tøjets levetid.

Sådan vasker du uldtøj

Hvis du vasker dit uldtøj korrekt kan det holde i mange år og du undgår at det krymper. Her er nogle af de vigtigste råd til at passe godt på dit uldtøj.

Brug vaskemaskinens uldprogram

Uldtøj kan sagtens komme i vaskemaskinen, hvis bare du bruger et skåneprogram eller særligt uldprogram, som de fleste vaskemaskiner har. Vælg uldprogrammet og vask ved lav temperatur, gerne 30 grader, så du undgår, at tøjet krymper.

Undgå at lægge uld i blød

Hvis du vasker i hånden, eller er på rejse og ikke har adgang til en vaskemaskine, skal du undgå at lægge uldtøj i blød. Uldfibre tager skade af at være i vand for længe, så skyl tøjet hurtigt og hæng det op umiddelbart efter. Derfor er det også vigtigt, at du når du vasker dit uldtøj i vaskemaskinen, sørger for, at det hurtigt bliver hængt op, når vasken er færdig, da det ikke har godt af at ligge vådt i vaskemaskinen.

Tøj vaskemaskine

Vrid aldrig dit uldtøj

Efter vask er det vigtigt ikke at vride uldtøjet. Det kan skade fibrene og deformere tøjet. Lad i stedet tøjet ligge fladt til tørre eller hæng det op.

Vaske ikke for ofte

En af de store fordele ved uld er, at det har selvrensende egenskaber. Det betyder, at du kan nøjes med at lufte dit uldtøj udenfor for at fjerne lugte, i stedet for at vaske det. Mindre vask giver længere levetid på tøjet.

Uld håndvask

Brug det rigtige vaskemiddel – eller lav dit eget!

For at bevare uldens naturlige fibre, skal du bruge et særligt vaskemiddel til uld. Almindelige vaskemidler indeholder ofte enzymer, der kan ødelægge fibrene. Du kan købe uldvaskemiddel i butikken, eller du kan nemt lave dit eget hjemme.

Opskrift på hjemmelavet uldvaskemiddel

Uldtøj er lavet af uld fra f.eks. får, geder, lamaer eller alpakaer. Som med vores eget hår, skal uld ikke vaskes ved for høj varme eller med for stærke rengøringsmidler. Hvis dit uldtøj behandles forkert, vil det komme til at miste sine naturlige olier og glans, det kan ændre form f.eks. ved at krympe eller det bliver slidt for hurtigt. Ved at lave dit eget uldvaskemiddel er der mange penge at spare. Du reducerer derudover spild af plastikbeholdere, da du kan genbruge din beholder.

Uldvask det skal du bruge

Det skal du bruge

  • 4,75 dl. sæbespåner
  • 4,75 dl. kogende vand
  • 1,25 dl husholdningssprit
  • evt. 0,5 spsk. æterisk olie, f.eks. lavendel eller eukalyptus (kan også laves uden)

Sådan gør du

Kom sæbespåner og kogende vand i en stor skål og pisk det godt med en stavblender eller piskeris. Du kan også komme hele blandingen i en blender.

Tilsæt husholdningssprit og æterisk olie og bland godt.

Hæld hele blandingen over i en stor beholder. Lad blandingen stå i ca. 2 dage. Efter 2 dage er blandingen blevet til en fast gelé og den er nu klar til brug.

Du kan gnide en lille smule på pletter, eller du kan opløse 1 spiseskefuld af din hjemmelavede uldvask i lunkent vand og tilsætte det til vaskemaskinen.

Uldvask

Med disse tips kan du let passe på dit uldtøj, så det holder sig flot i mange år.

Skriv en kommentar

Din e-mail vil ikke blive vist

Flere fiduser