Opskrifter

Bag dit eget morgenbrød – og undgå tilsætningsstoffer

Hjemmabagt morgenbrød

Det er mange år siden, jeg sidst har været ved bageren efter morgenbrød, det er svært at finde økologisk brød hos bagere, i hvert fald der hvor jeg bor, derfor begyndte jeg for mange år siden, at bage alt mit brød selv.

Jeg laver altid koldthævede boller i weekenden til morgenmad og så bruger vi dem efterfølgende til madpakker eller eftermiddagsmad.

Det er nemt og lækkert at bage sit eget brød og så er man sikker på at man undgår unødige tilsætningsstoffer. Der er ikke nogen bager, der kan hamle op med friskbagt brød og så er det billigt.

Det skal du bruge

  • ½ liter koldt vand
  • 15 g gær
  • 20 g sukker
  • 1 tsk. salt
  • 1 håndfuld havregryn
  • 1 håndfuld hørfrø
  • 1 håndfuld solsikkekerner
  • Hvedemel

Sådan gør du

Hæld gæren i en skål, tilsæt salt og sukker. Lad det stå lidt, så det smelter gæren. rør det rundt og tilsæt vand.

Tilsæt havregryn, hørfrø og solsikkerkerner og til sidst hvedemelet.

Rør dejen rundt evt. en røremaskine indtil den har en passende konsistens.

Dejen hviler i køleskabet natten over.

Næste dag formes dejen til boller. De kan evt drysses med blå birkes.

Bages ved 200°C i 20 minutter.  Lad dem afkøler på en rist.

Økologiske blå birkes

Fidus

Hvis jeg har lavet plantebaseret mælk, hælder jeg ofte pulpen (restproduktet) i dejen, det smager dejligt, mine børn er vilde med, når jeg putter pulpen fra hampefrødrik i, de smager skønt og bliver dejlig svampede.

Ind i mellem tilsætter jeg også revne gulerødder eller squash, det giver nogle dejlige svampede boller. Jeg har også eksperimenteret med at tilsætte ærter, edamamebønner og skvalderkål, der er blendet med vand, det giver også en lækker svampet konsistens. Denne opskrift kan varieres i det uendelige.

Jeg opbevarer bollerne i et patentglas på køkkenbordet, på den måde undgår vi madspild, så de ikke bliver glemt i en brødkasse.

Du kan også opbevare bollerne i brødposer af stof, som jeg gør her.

Hvis et brød er blevet tørt, kan du skylle det under vandhanen og bage det i ovnen et par minutter ved 200°, så bliver det godt som nyt.

Glas med hjemmebagte boller

 

Skriv en kommentar

Din e-mail vil ikke blive vist

Flere fiduser