Vidste du, at du kan bruge vandet fra kikærter som erstatning for æggehvider?
Den anden dag lavede jeg en stor portion humus og gemte vandet, så vi kunne lave lækre kyskager.
Væsken fra kikærterne kaldes aquafabe (ikke-hvider) og er nem at piske op til en luftig masse og jeg lover dig, det kommer ikke til at smage af kikærter, det smager nøjagtig ligesom almindelig marengs lavet på æg.
Du kan bruge aquafabe til mange forskellige ting, f.eks. marengs, kyskager, flødeboller, chokolademousse, flødefri is og meget andet.
Det er nemt og så undgår du madspild, når du bruger kikærter i madlavningen.
Vandet fra kikærterne gemmes og så er du klar til at lave de lækreste veganske kyskager.
3-5 spiseskeer aquafabe svarer til 1 æg.
Det skal du bruge
- 100 ml ikke-hvider (aquafabe)
- 112 g sukker
- 0,4 g eddike eller 1/4 tsk. citronsyre (citronsyre giver en mere syrlig smag)
Sådan gør du
Tænd ovnen på 100°C
Tør skål og piskeris af med eddike, brug en skål af metal eller porcelæn fremfor plastik, da det kan gør det svært at få pisket massen stift.
Tilsæt eddike/citronsyre til ikke-hviderne og pisk det stift, det tager ca. 10-15 minutter.
Tilsæt sukker lidt ad gangen (ca. 1 tsk.) og pisk til massen er helt glat ca. 30-45 sekunder og tilsæt endnu en teskefuld.
Hvis der begynder at komme sukkerkrystaller i massen, skal du ikke tilsætte mere sukker.
Pisk i yderligere 10-15 minutter for at få en fast skum, massen begynder at “klumpe” omkring piskerisene.
Nu er massen klar til at komme i en sprøjtepose, lad ikke massen stå og vente, da den så kan falde sammen igen.
Hvis du vil have farve på dine kyskager, kan du hælde et par dråber farve på indersiden af sprøjteposen (gør dette klar på forhånd, da du skal sprøjte massen ud hurtigt efter, at du er færdig med at piske.) Men undgå at tilsætte for mange ting til massen, da det kan få dem til at skvatte sammen i ovnen.
Sprøjt dine kyskager ud på en bageplade i den ønskede form, undgå at holde for meget om selve sprøjteposen, da varmen fra dine hænder smelter massen. Denne opskrift passer til 2 bageplader med kyskager.
Bag dem i ovnen ved 100 grader i 1,5 time (1 time hvis de er meget små – 1,5 cm i diameter).
Sluk ovnen og sæt et viskestykke i klemme, men lad være med at åbne helt for ovnen.
Nu kommer det rigtig svære…lad ovn og kyskager køle helt af, inden du tager dem ud og smager på dem 🙂
Put kyskagerne i en lufttæt beholder, så de ikke suger fugt til sig, det vil gøre dem klistrede.
Velbekomme 🙂
De smager super godt! Tak for fidusen 🙂