Lister

Genbrug dit kaffegrums

Kaffegrums klar til brug

Danskere drikker i gennemsnit  4 kopper kaffe om dagen, så sandsynligheden for, at du producerer en del kaffegrums hver dag er ret stor.

Kaffegrums kan naturligvis komme i organisk affald, men det kan faktisk også genbruges til mange andre formål.

I haven

Gødning

kaffegrums kan bruges som gødning i haven. Da det har et højt indhold af syre, er det særdeles velegnet til Hortensia, Rhodondendron, roser og andre surbundsplanter.

Hvis du har brug for en mindre sur gødning, kan du blande kaffegrumsen med afklippet græs, brune blade eller andet, der vil neutralisere syren. Kaffegrums er også velegnet som gødning til grøntsager f.eks. gulerødder eller kartofler.

I potteplanter

Da kaffegrums virker som gødning, er det også godt at blande i jorden, når du planter potteplanter.

Kompost

Kaffegrums er særdeles velegnet i din kompost, da det lokker ormene til og de er med til at omdanne komposten til en god muld. Mulden kan bruges til at give din hæve vigtige næringsstoffer og dermed give en have med bedre levevilkår for dine planter.

Til Hortensia

Hvis du har Hortensia i din have, kan du ændre jordens pH-værdi med kaffegrums og dermed få blomsterne på dine Hortensia til at skifte farve fra pink til lyseblå.

Gå væk kat

Hvis du ikke ønsker katte i din have, kan du blande kaffegrums med appelsinskal og sprede det i haven. Katte bryder sig ikke om duften, så derfor vil de finde et andet sted at gå hen.

Insekt- og sneglemiddel

I kaffegrums er der koffein, det er giftigt for nogle insekter og snegle og derfor kan det bruges til at slippe af med uønskede dyr f.eks. myrer, myg, snegle eller andre skadedyr. Da kaffegrums er helt naturlig, kan den bruges både inde og ude.

Hold hvepse væk

Når man sidder ude og griller om sommeren, er det ikke noget værre end at få hvepse med som gæst. Dette kan du undgå ved at brænde lidt kaffegrums af, så fordufter hvepsene efter få minutter.

Undgå et glat fortov

Hvis du drikker virkelig meget kaffe og derfor har rigtig meget kaffegrums, kan du bruge det til at sprede på fortovet eller i indkørslen i stedet for salt om vinteren.

I huset

Lugtfjerne

Du kan tørrer kaffegrums som små kugler og placere dem i køleskabet, fryseren eller et andet sted, hvor du har en uønsket lugt. Du kan også putte kaffegrums i en strømpe og hænge dem op som naturlige luftfriskere eller lægge dem i løbesko, sportstasken eller i bilen, så slipper du af med lugtgener.

Hvis du har snittet løg eller tilberedt fisk, kan fingerne komme til at lugte, hvis du vasker dine hænder i kaffegrums vil det fjerne den uønskede lugt.

Kaffegrums i en sok som lugtfjerner

Pletfjerner

Når du skal vaske gryder og pander op, kan du bruge kaffegrums til at fjerne genstridige pletter. Gnid kaffegrums rundt med en klud og fjern pletterne nemt og miljøvenligt. Du skal dog ikke bruge kaffegrums på pander med teflonbelægning.

Kaffegrums kan også bruges, når du skal gøre køkkenvasken eller grillen ren.

Fjern ridser i dit træbord.

Hvis du har en træbordplade, der har fået ridser, kan du blande lidt kaffegrums med en del vand og en del eddike. Lad det trække en times tid, eller indtil det passer med bordet farve og smør blandingen på ridserne i bordpladen. Så bliver dit bord så fint som nyt.

Farvning

Hvis du vil lave en sjov aktivitet med børn, kan I farve papir, æg, stof eller garn i en varm nuance ved at indfarve det i kaffegrums, som har trukket i vand. Hvis i farver papiret med kaffegrums, kan I lave et sejt skattekort til piratfødelsdagsfesten.

Til fejning af brændeovnen

Hvis du hælder kaffegrums ud over asken i brændeovnen, så fyger det ikke, når du fejer det op.

Rengøring af køkkenbord

Hvis dit køkkenbord er blevet beskidt, kan du blande lidt kaffegrums med opvaskemiddel og vaske det af i blandingen, det fjerner pletter og snavs.

Blindbagning

Brug kaffegrums som vægt, når du blindbager f.eks. en tærte. Blindbagning sikrer at dejen ikke hæver. Dæk dejen til med bagepapir og kom dit kaffegrums ned i formen og bag.

Dyrkning af svampe

Du kan dyrke dine egne svampe f.eks. Østershat i kaffegrums. Du skal bruge noget Mycelium, som kan købes på nettet og så er du klar til at dyrke dine egne lækre svampe.

Personlig pleje

Body scrub

Du kan lave en lækker body scrub af din kaffegrums, se hvordan her.

Ansigtsmaske

Du kan lave en lækker ansigtsmaske af din kaffegrums, se hvordan her.

Øjencreme

Kaffegrums kan også bruges til at fjerne hævelse eller mørke rander eller rødme under øjnene. Bland kaffegrums med vand og smør det omkring øjnene, lad det sidde i ca. 15 minutter og skyl det af igen. Da der er koffein i kaffegrums, vil det virke antiinflamatorisk og dermed fjerne både mørke rander eller rødme omkring øjnene.

Loppekur til hunden

Hvis du har hund, kan du tilsætte lidt kaffegrums i den shampoo du vasker hunden i og vask som normalt. Af en eller anden grund, kan lopper ikke lidt lugten af kaffe, så det får dem ret effektivt til at vælge et andet sted at være.

Skriv en kommentar

Din e-mail vil ikke blive vist

Flere fiduser