Rengøring i køkkenet

Bæredygtigt alternativ til skuresvampen

Plastik rengøringssvampe

Vi kender det alle, nogle gange brænder maden på, eller lasagnefaddet skal gøres rent. Det kræver lidt mere end opvaskebørsten kan klare.

Hvis du plejer at bruge de billige farvede skuresvampe, når du gør rent, så sidder der ofte små farvede prikker tilbage. Det er mikroplast, som ryger direkte ud i naturen og det skal vi helst undgå.

Plastikpartiklerne fra de syntetiske skuresvampe er så små, at filteret på rensningsanlægget ikke kan filtrere dem fra. De ender derfor i havet. Der ender også mange plastikpartikler i spildevandsslammet, der bruges som gødning på markerne.

Plastikforurening er et globalt problem, som vi alle sammen skal hjælpe med at løse. Mikroplasten spredes i miljøet og ifølge et studie fra University of Newcastle i Australien indtager alle mennesker i gennemsnit 5 gram mikroplast om ugen via vand, mad og luft. Der er altså rigtig mange gode grunde til at forsøge at begrænse den mikroplast, vi udleder.

Der findes desværre ikke en mærkningsordninger, du kan gå efter for at være sikker på at undgå plastik og plastforurening fra rengøringsartikler.

Heldigvis findes der flere 100% naturlige alternativer til de billige plastik skuresvampe, så du undgår at afstøde mikroplast på køkkengrej, borde og i vandet.

Vælg en naturlig svamp istedet for en der er lavet af plastik, bioplastik eller komposterbar plastik. Plastik der laves af naturligt plantemateriale, kan stadig være kemisk identisk med almindelig plastik, så den ikke kan nedbrydes i naturen.

Luffa, loofah eller svampeagurk, kært barn har mange navne. Det er en naturlig svamp som flere producenter er begyndt at bruge til at lave rengøringssvampe af og de er ret effektive og holdbare.

Forslag til bæredygtige alternativer

Jeg har afprøvet forskellige alternativer til plastikskuresvampen og er endt med disse to løsning, der virker perfekt til mine behov.

Grov skrubber fra Maistic

Den grove skrubber er er lavet af loofah planten, den er effektiv til groft rengøringsarbejde, den er biobaseret, plastfri, den smuldrer ikke. Den kan vaskes og derfor bruges igen og igen, så det er en billig og holdbar løsning.

Når svampen skal vaskes, stilles den i opvaskemaskinen, svampen tørres stående og er klar til brug igen, det er nemt.

Man kan også overhælde den med kogende vand, hvis man ikke har en opvaskemaskine.

Grydeskraber af økologisk bambus fra Suztain

Grydeskraberen er lille og god til at rengøre gryder, hvor maden er brændt. Da den er lavet af bambus er den naturligt pletafvisende, den hverken absorberer eller videregiver smag og den efterlader ikke ridser.

Hvis jeg har noget, der virkelig er brændt godt og grundig fast i gryden, drysser jeg med natron og lader det stå en times tid, så er det meget nemt at få af.

Grydeskraberen vasker jeg op i hånden og plejer ind i mellem med lidt kokosolie for at forlænge levetiden. Jeg bruger samme metode som til mine andre træredskaber. Se her hvordan.

Da grydeskraberen ikke laver ridser, bruger jeg den også til at gøre køkkenbordet rent efter f.eks. æltning af dej.

Skriv en kommentar

Din e-mail vil ikke blive vist

Flere fiduser