Opskrifter

Vegetarisk julemad

Julemad vegetar

Da jeg valgte at blive vegetar, var min største bekymring julemaden og derfor overvejede jeg, at give mig selv lov til at holde vegetar pause juleaften. Men da julen nærmede sig, havde jeg slet ikke lyst til at spise andet end vegetarisk og derfor begyndte jeg at undersøge vegetariske muligheder.

Heldigvis viste det sig, at man slet ikke behøver at gå på kompromis med julemaden, man kan sagtens lave skøn, velsmagende julemad, så man ikke føler, at man mangler noget.

Både mine børn og jeg foretrækker faktisk den julemad, vi får nu, fremfor den vi spiste før, vi blev vegetarer.

Til jul laver jeg en vegetarisk indbagt plantefars og en fantastisk lækker brun sovs. Resten af tilbehøret er det samme, som vi tidligere fik med kartofler og rødkål.

Hvis du er blevet nysgerrig og gerne vil prøve at spise vegetarisk juleaften, får du her opskriften på vores julefarsbrød og den brune sovs.

Indbagt plantefarsbrød

Det skal du bruge

  • 300 g plantefars (lav den selv eller køb en færdig)
  • 1 dl hakkede svampe
  • 2 dl finthakkede mandler (kan også være blandet valnødder eller hasselnødder)
  • 1 dl olivenolie
  • 2 fed hvidløg
  • 1-3 laurbærblade
  • 1 spsk. stødt enebær
  • 1 spsk. rosmarin
  • 1 spsk. timian
  • salt og peber
  • 1 dl hakket persille
  • 1 dl syltet rødkål
  • 1 stor plade butterdej

Vegetar julemad

Sådan gør du

Steg plantefarsen på en pande sammen med svampe og nødder. Husk at komme godt med fedtstof på panden.

Tilsæt evt. lidt vand så farsen ikke tørrer ud.

Tilsæt hvidløg, laurbærblade, stødt enebær, rosmarin, timian, persille, rødkål, salt og peber.

Der spreder sig nu en skøn duft at jul.

Smør et ovnfast fad med lidt olie og put butterdejen ned i fadet, så det ligger ud over siderne.

Når farsen er stegt tilpas formes den på midten af butterdejen, så den ligner en stor pølse.

Brug lidt tid på at få den trykket godt sammen og lav den så glat som mulig.

På hver side ca. 4 cm fra farsbrødet, skære du dejen i strimler. Flet strimlerne i et fint mønster op omkring farsbrødet.

Du kan evt. tage lidt overskydende butterdej og udstikke et hjerte eller en stjerne og ligge oven på det færdige farsbrød.

Sørg for at lukke enderne tæt og pensel med olivenolie.

Bag farsbrødet i ovnen ved 200° i 20-25 minutter.

Vegetarisk brun sovs

Det skal du bruge

  • 40 g smør
  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 8 dl rødvin
  • 8 stk. laurbærblade
  • 200 g knoldselleri
  • 2 gulerødder
  • 1 spsk. tomatpuré
  • 2 håndfulde frisk timian
  •  4 tsk. soyasauce
  • 2 tsk. ribs- eller æblegelé (eller hindbærmarmelade)
  • ½ L piskefløde
  • Salt og peber
  • Saucekulør

Sådan gør du

Skær løg og hvidløg i mindres stykker (det bliver siet fra til sidst).

Steg løg og hvidløg i smør i en gryde til de er klare.

Skræl og skær knoldselleri og gulerødder i mindre stykker og kom dem op i gryden.

Tilsæt rødvin, laurbærblade, tomatpuré og timian og lad saucen simre længe, men minimum i 30 minutter.

Tilsæt evt. lidt mere rødvin, hvis saucen er blevet for tyk.

Si saucen gennem en sigte og kom den tilbage i gryden.

Tilsæt nu soyasauce, ribsgelé og fløde og smag til med salt og peber.

Lad saucen simre i 10 minutter før servering.

Fidus

Du kan sagtens lave farsen dagen før, så du bare mangler at samle den i butterdejen, så behøver du ikke bruge hele juledagen i køkkenet.

Du kan også sagtens lave saucen dagen før og så blot tilsætte lidt mere rødvin og varm den op inden spisetid.

Hvis du ønsker en vegansk sauce, kan du bruge plantesmør og soyafløde i stedet for.

Det gør ikke noget, at du laver for meget, det smager også skønt dagen efter.

Skriv en kommentar

Din e-mail vil ikke blive vist

Flere fiduser