Det er nemt og stort set gratis at lave din egen lækre grøntsagsfond af rester.
Når du bruger grøntsager i madlavningen, står du helt sikkert ofte med afskårne toppe, skrælle fra gulerod og kartofler eller grøntsager, der er blevet slatne, fordi du ikke nåede at spise dem, alle disse ting kan du faktisk sagtens klemme lidt mere liv ud af.
Gem resterne i et glas i fryseren, når glasset er fyldt, kan du lave en flydende boullion/grøntsagsfond. På den måde er du med til at bekæmpe madspild og bruge alle ressourcerne og samtidig sparer du penge.
Det skal du bruge
- Et glas fyldt med grøntsagsrester (F.eks.: Løg toppe og skaller, bløde kartofler, kålstokke, løg, overmodne tomater, porretoppe, aubergine-ender, squash-ender, rester af broccoli, skræller og -ender af rodfrugter.
- 1 liter vand (eller vand til det lige dækker grøntsagerne)
- 1 tsk. tørret chili
- 4 laurbærblade
- 4 peberkorn
- 2 fed hvidløg
- 1 tsk. timian
- evt. friske krydderurter (f.eks. rosmarin eller løvstikke)
Sådan gør du
Når dit glas i fryseren er fyldt op med grøntsagsrester, er du klar til at lave en portion fond.
Skær grøntsagerne i mindre stykker, hvis du ikke allerede har gjort det.
Kom alle grøntsagerne i en gryde og dæk med vand, vandet skal kun lige dække, så justere mængden af vand i forhold til mængden af grøntsager.
Bring vandet i kog og tilsæt peberkorn, hvidløg og laurbær.
Skru ned for varmen og lad det simre i 1 time.
Tilsæt chili, timian og evt. friske krydderurter og lad det simre i yderligere 1 time.
Si grøntsagerne fra i en finmasket si, hæld fonden tilbage i gryden og lad det simre i 30 minutter.
Når fonden er færdig, kan du køle den af og hælde den på glas og fryse den ned, hvis du ikke skal bruge den med det samme. Sørg for, at der er 2-3 cm fri mellem væske og låg. Du kan fryse den ned i mindre portioner, så du kan komme den direkte i retterne.
Nu har du forvandlet grøntsagsaffald til mad og brugt alle ressourcer og samtidig sparret penge.
Du kan bruge din fond til mange ting f.eks. risotte, sammenkogte retter, sauce, suppe og meget mere.
Man salter ikke fond, så det er ikke en forglemmelse i ingredienslisten!
Velbekomme.