Opskrifter

Bag dit eget rugbrød – nemt og billigt

Rugbrød og skive af rugbrød med smør

Der er intet købe rugbrød, der kan hamle op med et rugbrød du selv har bagt, det er i hvert fald min påstand 🙂

Jeg har i flere år bagt alt vores brød selv også rugbrød og jeg har endnu ikke mødt nogen, der ikke er vilde med det.

Når man bager sit eget brød undgår man unødig brug af emballage, man undgår tilsætningsstoffer og konserveringsmidler og der kan være mange penge at spare, så der er faktisk ikke rigtig nogen grund til at lade være.

Surdej

For at bage et rugbrød kræver det en surdej, hvis ikke du kender nogen, du kan få én fra, kan du følge opskriften nedenfor og så tage en surdej fra første gang du bager. Rugbrødet bliver stadig rigtig godt, men det bliver helt klart bedre anden gang du bager det med en surdej.

Et rugbrød tager et par dage at lave, men det er mest ventetid, arbejdstiden er det mindste af det.  Følgende opskrift er til ét stort rugbrød.

Det skal du bruge

Dag 1
  • 0,75 L vand
  • Surdej (hvis du har én)
  • 10 g gær
  • 400 g skårne rugkerne (ikke knækkede – det bliver ikke lige så godt)
  • 100 g solsikkekerner
  • 75 g hørfrø
  • 300 g rugmel
  • 2 spsk. groft salt

Dag 2
  • 2 dl vand
  • 2 spsk. brun farin
  • 150 g rugmel
  • 100 g hvedemel

Sådan gør du

Dag 1

Hæld gær i en skål og opløs det i vandet.

Tilsæt de øvrige ingredienser, undtagen salt. Bland det hele godt sammen og drys derefter salt over som et låg.

Lad dejen hæve tildækket i køleskabet i 12-18 timer.

Dag 2

Tag dejen ud af køleskabet.

Bland brun farin i vandet og tilsæt dejen.

Tilsæt rugmel og hvedemel og rør dejen til en ensartet masse.

Vigtigt husk at tage en surdej fra, når alle ingredienser er tilsat!

Jeg har min surdej i et lille syltetøjsglas i køleskabet. Det skal stå mindst en uge, før det er klar til at blive brugt. Det kan sagtens stå flere uger.

Hæld dejen i en rugbrødsform på 3 L og lad det hæve tildækket på køkkenbordet i 2-4 timer.

Dejen trykkes sammen med en spiseske dyppet i vand (så den ikke klistrer fast til dejen), derefter prikkes dejen med en gaffel.

Rugbrøddet stilles i en kold oven og bages ved 185°C i 2 timer, de sidste 30 minutter med stanniol over.

Tag rugbrøddet ud af formen og lad det køle af.

Det er svært at skære pæne skiver af brødet, når det er helt varm, så bag det lidt før, du skal bruge det.

Velbekomme

Fidus

Opbevar dit rugbrød i en brødpose i stedet for en frysepose, se mere om opbevaring af mad her.

 

 

1 Comment
  1. Mikkel 2 år siden
    Svar

    Det er et fantastisk rugbrød 🙂 Og det holder sig lækkert længe uden at blive tørt.

Skriv en kommentar

Din e-mail vil ikke blive vist

Flere fiduser