Undgå madspild

Undgå madspild med korrekt opbevaring af frugt og grønt

Grøntsagsmarked

Når du har købt lækre frugter og grøntsager med hjem, er det en god idé at opbevare dem korrekt, så de holder længst muligt.

Når dine råvarer bliver opbevaret korrekt, undgår du madspild, men det er ikke altid nemt at finde ud af, hvordan de forskellige frugter og grøntsager skal opbevares. Jeg har lavet en guide, der kan hjælpe dig med at finde ud af, hvordan de forskellige ting holder sig bedst.

Når du sørger for at opbevare frugt og grønt på den rigtige måde, sikrer du holdbarheden samtidig med at smagen bevares længst muligt.

Bunke med forskellige grøntsager

I køleskabet

Frugt og grønt der skal opbevares i køleskabet, skal placeres i grøntsagsskuffen eller i en lufttæt beholder. De skal opbevares ved max. +5 °C.

  • Agurk
  • Kål – Lad de yderste blade blive på, da de er med til at holde de inderste blade friske og sprøde.
  • Svampe – kan holde op til 7 dage på køl
  • Salat – der hældes en lille smule vand i bunden af beholderen og som med kål skal de yderste blade blive på.
  • Peberfrugt
  • Gulerødder – har gulerødderne top på, skal du skære dem af, da gulerødderne ellers bliver slatne. Toppen kan evt. gendyrkes, se her hvordan.
  • Squash
  • Græskar/hokkaido – hvis de opbevares tørt og er ubeskadigede, kan de holde sig 2-4 uger, men hvis de kommer på køl, kan de holde sig i 2 måneder.
  • Knoldselleri – kan holde sig i flere måneder, men er bedst, når det er helt frisk.
  • Kartofler – skal opbevares tørt, mørkt og køligt, så det behøver ikke nødvendigvis være i køleskabet, men det kan de godt. De må ikke udsættes for sollys, da de så bliver grønne og man skal ikke spise grønne kartofler. Kartofler er bedst de første 2 uger.
  • Krydderurter i bundter – stilles i et glas med vand eller i en lufttæt beholder med vand i.
  • Hvidløg – skal være uindpakkede i grøntsagsskuffen. De kan også opbevares i en kasse i et skur eller garagen, men det er vigtigt, at de opbevares tørt, mørkt og køligt.
  • Rodfrugter (f.eks. pastinak, persillerod og rødbede) – skal generelt opbevares uindpakkede i grøntsagsskuffen. De kan også opbevares i en kasse i et skur eller garagen, men det er vigtigt, at de opbevares tørt, mørkt og køligt.
  • Hel majskolbe – Lad bladene sidde på indtil, du skal bruge den. Den kan holde sig i op til 8 dage på køl og 1-2 dage ved stuetemperatur.
  • Auberginer – holder sig egentlig bedst ved 8 grader og ved høj fugtighed, så kan de holde sig i 4-6 dage. I køleskabet kan de holde sig lidt kortere tid. Undgå at give den stød og lad være med at lægge den op ad f.eks. æbler og tomater.
  • Bønner – opbevares i en lufttætbeholder og kan holde sig i 5-6 dage
  • Ingefær – Skræl først ingefær lige før, du skal bruge den. Ingefær kan også fryses, du behøver ikke skrælle den, før du fryser den.
  • Friske bær – Kan opbevares både i og udenfor køleskab. De smager bedst, ved stuetemperatur, men de holder sig bedst på køl. Du kan forlænge levetiden på bær ved at vaske dem i fortyndet eddike, læs her hvordan.

Bunke med grøntsager

Uden for køleskabet

Nogle frugter og grøntsager skal opbevares uden for køleskabet, nogle kan stå på køkkenbordet andre skal opbevares mørkt og køligt.

  • Tomater – i en skål på køkkenbordet.
  • Æbler/pærer – i en skål på køkkenbordet.
  • Citrusfrugter – i en skål på køkkenbordet, undgå direkte sollys. Hvis de opbevares i køleskabet, vil de miste smag.
  • Bananer – i en skål på køkkenbordet.
  • Avocado – i en skål på køkkenbordet, undgå direkte sollys. Hvis de opbevares i køleskabet, vil de miste smag. Hvis avocadoen er umoden, kan den opbevares i skålen med tomater eller bananer, da det vil fremme modningen.
  • Melon – på køkkenbordet.
  • Kartofler – Opbevares tørt, mørkt og køligt, evt. i en kasse i garagen, skuret eller på altanen.
  • Søde kartofler – Skal helst opbevares ved 10-15 grader, hvor de har en lang holdbarhed, de bliver dårlige på køl.
  • Løg – Opbevares tørt, mørkt og køligt, evt. i en kasse i garagen, skuret eller på altanen.
  • Ananas – skal opbevares ved stuetemperatur. En moden ananas kan kun holde sig i få dage. Når du har skåret din ananas op, kan du gemme rester i køleskabet, men kun i 1-2 dage, da den hurtigt bliver brun.
  • Kiwi – i en skål på køkkenbordet, for hurtigere modning lægges de sammen med æbler. En moden kiwi kan holde sig i 3-5 dage.
  • Krydderurter i potte – husk at vande.

Bunke med grøntsager

Skriv en kommentar

Din e-mail vil ikke blive vist

Flere fiduser