Fra juni til midt juli kan man samle skønne hyldeblomster i naturen. De fleste tænker på hyldeblomstsaft, når man siger hyldeblomster, men der er faktisk mange andre skønne ting man kan lave af denne velduftende skønne blomst.
Hvad med f.eks. at lave din egen hyldeblomsteddike. Så kan du få en vidunderlig duft og smag af sommer hele vinteren, når du laver marinader og dressinger. Det er meget nemt at lave og koster ikke ret meget. Jeg har brugt en gammel flaske, der har været saft i til min hyldeblomsteddike.
Det skal du bruge
- 2 dl æblecidereddike
- 8 hele peberkorn
- 4 store hyldeblomstskærme
- Atamon
Sådan gør du
Tag de små hvide blomster af stilkene med en gaffel. Skold en flaske og skyl den i Atamon, hæld derefter alle de små blomster i flasken.
I en lille gryder varmer du eddiken op til 50 grader. Tilsæt derefter peberkorn.
Hæld eddiken i flasken og kom låg på. Ryst flasken og stil den i en vindueskarm med sol. Lad eddiken stå og trække i 2-4 uger.
Du kan også sagtens bruge eddiken efter et par dage, men smagen bliver mere intens efter nogle uger.
Når der er er gået 2-4 uger, kan du vælge at filtrere eddiken igennem et kaffefilter eller et viskestykke. Hvis du filtrere væske, får du en klar eddike. Du kan også sagtens lade blomsterne blive i eddiken, det er dekorativt og smagen bliver mere intens med tiden.
Fidus
Eddiken kan bruges til dressinger og marinader.
Hvis du ikke har æblecidereddike, kan du sagtens bruge en anden lys eddike f.eks. lagereddike eller hvidvinseddike.
Brug en genbrugsflaske fra saft eller olie til at have din eddike i.