Undgå madspild

Overraskende ting, der kan fryses

Malertape på skufferne

Som jeg før har skrevet er fryseren en god hjælp til at undgå madspild. Når mad fryses forlænger det fødevarernes levetid. Madspild er et kæmpe stort problem, det er spild af penge og ressourcer. I danske husholdninger bliver der hvert år smidt 260.000 ton mad ud. Det svarer til at hver dansker smider 47 kg mad ud om året, som kunne være spist.

Globalt set bliver der smidt 1,3 milliarder ton mad ud hvert år. Alt den mad kunne i stedet for at blive smidt ud have givet mad nok til 3 milliarder mennesker! Derfor giver det mening, at forsøge at bekæmpe madspild, hvor du kan.

Der er mange ting, der kan fryses ned, som man måske ikke lige tænker over. Jeg har samlet en liste med overraskende fødevarer, der sagtens kan fryses ned og på den måde holde sig i længere tid.

Overraskende ting, der kan fryses ned

Frugt og grønt

Bananer

  • Avokado – Avokadoer kan fryses ned hele, tag den ca. 1 time før du skal bruge den og den er klar til brug.
  • Ingefær – Frys hele ingefær ned og tag dem op 30 min før du skal bruge den og den er så god som ny.
  • Friske krydderurter – Hvis du har friske krydderurter, du ikke når at få spist, kan du hakke dem og fryse dem i isterningebakker, så kan de nemt puttes i gryderetter, supper eller urtete.
  • Salat – salat er helt sikkert bedst frisk, men hvis du har nogle salatblade, du ikke når at få brugt, kan du blende dem med en smule vand og fryse dem ned i isterningebakker. De kan efterfølgende bruges i supper eller smoothies.
  • Vindruer – Vindruer kan nemt fryses ned som de er og derefter bruges som en lille snack eller i en juice, drink eller en dessert.
  • Kartofler – Kartofler kan ikke fryses rå, men du kan koge dem og fryse dem eller lave dem til kartoffelmos og derefter fryse dem ned.
  • Majskolber – kan sagtens fryses ned og bruges på grillen til sommer.
  • Hakkede løg/hvidløg – Hvis du har en travl hverdag, kan du forberede aftensmaden i weekenden, f.eks. ved at hakke løg eller hvidløg og fryse det ned.
  • Tomater – Overmodne tomater, som du ikke når at få spist, kan fryses ned og senere bruges i tomatsovs, gryderetter eller hjemmelavet ketchup.
  • Bananer – Fjern skrællen og frys dem ned, så kan de bruges i kage, brød og smoothies.

Tomater

Mejeriprodukter
  • Ost – ikke alt ost egner sig til at fryse ned, men der er flere slags ost, som ikke tager skade af det. Mozzarella kan sagtens fryses ned, uden at de ændrer sig. Prøv dig frem i stedet for at smide osten ud.
  • Smør – smør kan sagtens fryses ned, uden at det ændrer smag.
  • Fløde og kærnemælk – Begge dele kan fryses ned i isterningebakke og bruges i sovs eller smoothies. Obs. fløden kan ikke piskes, når den har været på frost.
Andet
  • Chips – Altså hvis du af en eller anden grund skulle have chips i skabet, du ikke når at få spist, holder de sig ganske udmærket på frost.
  • Mel – Hæld mel i en lufttæt beholder og frys det ned, så forlænger du holdbarheden markant.
  • Pesto – Hvis du bor alene eller bare ikke bruge så meget pesto på en gang, kan du sagtens fryse det ned og bruge det på et senere tidspunkt.
  • Hummus – Hummus kan ligesom pesto sagtens fryses ned.
  • Ris – Kogte ris kan sagtens fryses ned. Så har du en nem aftensmad en anden dag.
  • Kaffe – Hvis du har en kafferest, kan du fryse den ned i isterningebakker og bruge den til iskaffe eller drinks.
  • Æg – Slå ægget ud i en lille beholder og pisker dem samme, inden du fryser dem ned.
  • Marcipan – Hvis du ser et godt tilbud på marcipan, skal du ikke holde dig tilbage med at købe det. Det holder sig fint i fryseren i flere måneder.
  • Nødder – Nødder holder op til 8 måneder i fryseren.

Nødder

Fidus

Se gode fiduser til, hvordan du holder overblik i fryseren, så du bekæmper madspild lige her.

 

Skriv en kommentar

Din e-mail vil ikke blive vist

Flere fiduser