Lister

Natronlisten

Stort glas med natron

Natron – et vidundermiddel

Som du kan se rundt omkring på hjemmesiden, bruger jeg natron til rigtig mange ting og har derfor også en stor krukke med natron stående.

Mine børn plejer at drille mig med mit relativt store forbrug af natron, men det er virkelig et vidundermiddel, som har så mange anvendelsesmuligheder både i madlavning, rengøring og til produkter til personlig pleje.

Jeg har lave en liste, hvor du kan se nogle af de mange ting, du kan bruge natron til.

Hvis du har flere fiduser til, hvor man kan bruge natron, vil jeg meget gerne høre om det.

 

Personlig pleje

Deodorant

Bland 1 del natron og 3 dele kokosolie til en deodorant, se opskriften her

Blegning af tænder

Natron kan bruges til at få hvidere tænder uden brug af skrappe kemiske blegemidler. Put en smule natron på tandbørsten og brøst tænderne. Dette skal højst gøres én gang om ugen, da du ellers skader tændernes emalje.

Hårvask

Natron er god til hårvask, da det både fjerner kalk og stylingprodukter og gør håret blødt og glat.

Karbad

Tilsæt en halv kop natron til badevandet. Natron neutraliserer kalken i vandet og dermed føles din hud ikke så tør efter badet.

Håndvask

Når man tilbereder fisk, ost eller andre lugtstærke fødevarer kan fingrende komme til at lugte, men også her kan natron hjælpe. Gnid hænderne i en blanding af 3 dele natron og 1 del vand, det vil fjerne lugten.

Bløde sommerfødder

Et fodbad med natron giver bløde sommerfødder, se her hvordan.

Rengøring i køkkenet

Opvaskepulver

Jeg bruger ikke opvasketabs, men laver min egen opvaskepulver af citronsyre, natron og opvaskemiddel se opskriften her.

Rengøring af din opvaskemaskine

Hæld 1-2 dl natron i bunden af din opvaskemaskine og kør et vaskeprogram. Det fjerner lugt, kalk og andre pletter fra din opvaskemaskine.

Rengøring af køkkenvask

Drys natron ud i køkkenvasken, lad det sidde lidt og skyld efter, se hvordan du skal gøre her.

Rengøring af mikrobølgeovn

Drys natron på en fugtig svamp eller klud og vask grundigt af i mikrobølgeovnen. Tør efter med en våd ren klud. Al mikrobølgeovnslugt, fedtsprøjt og pletter er væk.

Rengøring af sølv og rustfrit stål bestik

Lav en blanding med 3 dele natron og 1 del vand. Gnid det på sølvtøjet eller det rustfrie stål, lad det sidde et minuts tid og vask grundigt af. Tør med et viskestykke – dit bestik er nu skinende rent.

Rengøring af drikkeflasker

Hvis du kun har vand i din drikkeflaske, kan den sagtens vaskes op i varmt vand, men hvis du bruger den til kaffe, kakao eller the, og du gerne vil have smagen og lugten væk igen, kan du vaske den op i en blanding af eddike og natron og skrubbe med en flaskebørste, så bliver den så god som ny, du kan se, hvordan du skal gøre her.

Erstatning for opvaskemiddel

Som regel vasker jeg bare op i varmt vand, men ved særlige fedtede ting, drysser jeg natron på og lader det sidde lidt og skylder så efter med varmt vand, se hvordan du gør her.

All-round rengøringsmiddel

Lav en opløsning af en halv liter vand med 2 spsk. natron, hæld blandingen på en sprayflaske og brug det på alle overflader, hvor der skal fjernes, fedt, lugt og er brug for at desinficere.

Lugtfjerner

Hvis der er en stærk lugt i køleskabet, kan man neutralisere lugten ved at stille en skål med natron i køleskabet, skift indholdet efter ca. en måned. Du kan også drysse natron i kattebakken, vaskemaskinen, affaldsspanden et skab for at fjerne uønsket lugt. Hvis bilen lugter af røg, kan du bruge samme trick til at fjerne lugten.

Som erstatning for ovnrens

Brug natron i stedet for ovnrens, drys natron ud i bunden af ovnen. Med vand på en sprayflaske gøres natronen fugtig. Lad det sidde natten. Selv fastbrændt skidt er nu lige til at tørre af med en fugtig klud. Så behøver du ikke bruge giftig ovnrens mere.

 

Rengøring på badeværelset

Rengøring af badeværelsesfliser og toilet

Drys natron på en fugtig svamp og skrub det, du skal have skrubbet – keramik, fliser, badekar osv. Skyl af eller tør af med en våd klud.

Særligt genstridige snavs

Lav en blanding med 1 del natron, 1 del groft salt og 1 del opvaskemiddel. Lad det sidde på en halv times tid og skyl efter.

Natron til afløbsrens

Natron bliver sammen men med eddike og kogende vand til en effektiv afløbsrens, se her hvordan.

Rengøring af bruseforhæng

Drys natron på en fugtig svamp og gnid det grundigt på pletterne. Lad det sidde et par minutter og skyld det af. Pletter er nu væk.

Badeværelset

Erstat skurecreme og WC-rens med en blanding af natron og vand.

 

Rengøring af tekstil

Fjern svedpletter fra t-shirten

Under armene på en t-shirt kan der komme pletter fra sved og deodorant. Disse kan fjernres med en blanding af natron og vand. Blandingen smøres på pletten med en gammel tandbørste. Lad det sidde i ca. 30 min. Vask t-shirten i vaskemaskinen, som du plejer.

Rengør hvide sko

Lav en blanding af natron og vand. Påfør på sålerne med en tandbørste, tør efter med en klud. På oversiden af skoene tager du en fugtig klud med lidt natron på og gnider skoen, se her hvordan.

Pletfjerner

Natron kan bruges til at fjerne pletter, mærker, og lugt fra f.eks. the eller kaffe i krus og termokander. Sæt krus eller termokande i blød i en blanding af vand og natron eller lav en blanding af natron og en smule vand til særligt genstridige pletter.

Tæpperens

Hvis dine tæpper er har fået pletter eller er begyndt at lugte, kan dette fjernes med natron. Hvis tæppet lugter, kan du drysse lidt natron ud på tæppet, lad det virke et par minutter og støvsug derefter tæppet, på den måde fjerner du også evt. dårlig lugt fra støvsugeren. Har tæppet fået pletter, kan disse fjernes med en blanding lavet af 1 del natron og 1 dl vand, smør blandingen på pletterne, lad det virke ca. 1 time og støvsug tæppet. Gentag hvis det er nødvendigt. Lufttør tæppet, hvis det er muligt.

Rens af madrasser

Har der været et uheld i sengen, kan dette fjernes med en blanding lavet af 1 del natron og 1 dl vand, smør blandingen på pletten, lad det virke ca. 1 time og støvsug madrassen. Gentag hvis det er nødvendigt. Lufttør madrassen, hvis det er muligt.

Fjern lugten af sure tæer fra kondisko

Hvis dine løbesko eller andre sko er begyndt at lugte mistænkeligt, kan natron hjælpe dig. Drys natron ned i dem, lad dem stå i mindst 24 timer eller til du skal bruge skoene igen. Ryst natronen ud, før du bruger skoen – så er lugten væk.

 

I madlavningen

Vask af grøntsager

Snavs og bakterier kan fjernes effektivt fra frugt og grøntsager ved at vaske dem i vand tilsat et par skefulde natron.
Tomatsovsen – I Italien tilsætter enhver husmoder en knivspids natron til sin tomatsovs, natron neutraliserer syren fra tomaterne og kan bruges i stedet for f.eks. at tilsætte sukker.

I humus

Når du koger kikærterne til din humus, tilsætter du 1 teske natron til kogevandet, det gør din humus blød og cremet.

I bagværk

Tilsæt natron til f.eks. småkagedejen for at gøre den sprød og få den til at hæve.

I æggekagen

Tilsæt en knivspids natron til æggekagen for hvert 3. æg, så får du en luftigere æggekage.

Kogning af æg

Kom 1 tsk. natron i kogevandet, så bliver ægget nemmere at pille.

Karamel popcorn

Kom natron i karamellen, når du laver karamelpopcorn, det får karamellen til at bruse op, så det er nemmere at fordele på popcornene.

Aktiviteter

Selvhærdende ler

Brug natron lav selvhærdende ler til en sjov aktivitet, se her hvordan.

Struktur maling

Bland natron i lidt maling for at give overfladen, der skal males lidt struktur.

Skriv en kommentar

Din e-mail vil ikke blive vist

Flere fiduser