I vindueskarmen

Gendyrk rester af grøntsager og krydderurter

Flere forskellige gendyrkede grøntsager

Det er overraskende nemt at gendyrke dit køkkenaffald, eller i hvert fald noget af det.

Jeg har virkelig ikke grønne fingre og er ikke god til at holde liv i mine planter, men alligevel går det overraskende nemt at gendyrke grøntsager og krydderurter, så det vil jeg påstå at alle kan finde ud af.

Mange af grøntsager, du spiser hver dag, kan gendyrkes og vokse frem på ny, på den måde kan du bruge dem igen og igen. De færreste er klar over det og smider derfor stumperne fra f.eks. kål og gulerødder ud, men istedet for kan du gendyrke dem og høste nye friske planter direkte fra din vindueskarm.

Det er en sjov aktivitet sammen med børn, at genoplive grøntsager. Det kræver ikke meget plads og så er det en god måde at spare penge på, hvis man er på et stramt budget, eller hvis man bare godt kan lide ideen om, at bruge ressourcerne bedst muligt og leve bæredygtigt.

Det er ikke alle grøntsager, der kan gendyrkes, f.eks. kan hverken agurk eller blomkål gendyrkes.

For at gendyrke grøntsager skal du gemme grøntsagstoppen, som du ellers ville have smidt ud. Du skal gennem den ende, hvor rødderne eller stilken har siddet fast. På en porre, er det altså bunden med de hvide trevler, du skal gemme, mens det på salat er enden, hvor stokken har siddet.

Nogle grøntsager giver hurtigt afkast og du kan allerede efter 4-8 dage begynde at se små blade, som du kan høste, andre grøntsager kræver lidt mere tålmodighed.

Grøntsager du kan gendyrke

 • Porrer
 • Forårsløg
 • Gulerødder
 • Hvidløg
 • Bladselleri
 • Løg
 • Salat
 • Kål (spidskål, rødkål, hvidkål osv.)
 • Bok Choi og Pak Choi
 • Rødbeder
 • Bladbeder
 • Citrongræs
 • Ingefær
 • Fennikel
 • Selleri
 • Søde kartofler
 • Pastiknak
 • Ananas
 • Peberfrugter

Krydderurter du kan gendyrke

 • Basilikum
 • Mynte
 • Oregano
 • Timian
 • Rosmarin
 • Koriander
 • Purløg
 • Dild
 • Persille

Sådan gendyrker du grøntsager

Den specifikke metode for, hvordan du gendyrker varierer fra grøntsag til grøntsag. Man kan både gendyrke i jord og i vand, hvis man gendyrker i vand, skal man dog huske at skifte vandet hver dag, da rødderne ellers kan rådne. Jeg kan derfor bedst lide at gendyrke så meget som muligt i jord, men det er smag og behag, hvad man bedst kan lidt. Jeg gendyrke i brugte syltetøjsglas, både når det er i vand og i jord, se hvad du eller kan bruge brugte syltetøjsglas til her.

Når jeg planter i jord, putter jeg knuste æggeskaller i bunden som dræn og blander kaffegrums i jorden som næring, men det behøver man ikke for at opnår et godt resultat.

Porre i vand

Gendyrk i vand

Du skal bruge et glas eller en skål med lidt vand.

Der skal fyldes vand i, så plantens rod kun lige akkurat er dækket af vand.

Stil planten et sted med lys, f.eks. vindueskarmen.

Skift vandet dagligt, så du undgår at rødderne rådner.

Vent tålmodigt på, at din nye grøntsag vokser frem.

Kerner fra rød peberfrugt gendyrket i jord

Gendyrk i jord

Hæld lidt pottemuld i en urtepotte og plant din grøntsagsrest direkte deri.

Husk at vande jævnligt og efter behov.

Det er forskelligt, hvor lang tid der går, før du kan høste, nogle grøntsager kan høstes efter 6-8 dage andre tager 1 måned.

Forårsløg og porrer

Forårsløg og porrer er nemme at gendyrke og der er hurtigt resultat. De kan både gendyrkes i vand eller jord, det giver gode resultater på begge måder.

Når de er blevet lange, er de klar til brug. Du høster dem, ved at klippe det du skal bruge af med en saks. De kan sagtens gro flere gange efter, at du har høstet dem.

Porre gendyrket i vand  Porre gendyrket i jord

Gulerødder

Gulerødder skal gendyrkes i jord. Tag toppen af guleroden og put den få millimeter ned i jorden. Der vil vokse en fin grøn top frem, den smager skønt og er velegnet i salat. Du kan også plante toppen ud i haven, hvor der er mere plads end i en potte, så vil du få nye gulerødder ud af din top.

Hvidløg

Jeg elsker hvidløg og er derfor glad for, at de er så nemme at gendyrke. Hvidløg skal gendyrkes i jord. Du sætter et fed i en urtepotte med den flade ende nedad. Den spidse del af feddet må gerne titte op over jorden. Efter ca. 7 dage begynder hvidløget at spire. Spirerne kan klippes af og bruges som purløg.

Hvidløg gendyrket i jord

Bladselleri

Bladselleri skal gendyrkes i jord. Du skal kun bruge en meget lille del af det oprindelige selleri. Sæt det lille stykke selleri i jorden og vent på, at der vokser en helt ny selleri frem.

Løg

Løg kan gendyrkes i jord eller vand. Du kan både bruge et løg, der er begyndt at spire eller sætte et løg til at spire. Du skal skære 1-2 cm af løget, skiven skal i en urtepotte med jord, så rødderne peger nedad eller i et glas med vand, så rødderne lige er dækket af vand. Løget begynder at spirer og du kan høste dem og bruge dem som purløg. Du kan også lade løget stå og vente på, at der dannes et helt nyt løg nede i jorden.

Løg gendyrket i jord

Kål og salat

Kål og salat gendyrkes på samme måde. Du skal tage stubbe med de inderste blade og sætte den i vand, vent et par dage på, at du begynder at kunne se nye blade og rødder. Derefter sætter du den lille plante i jord, efter et stykke tid vil der komme nyt salat eller kål frem, som du kan høste.

Gendyrket salat Gendyrket salat med blade klar til at spise Gendyrket rødkål

Rødbeder og andre beder

Alle beder både røde, gule, stribede, sølv og bladbeder kan gendyrkes i jord. Du kan både gendyrke en hel bede, du ikke har fået brugt eller en rest, du har skåret fra. Plant beden i jord, så en smule stikker frem. Efter et stykke tid vil nye blade spirer frem, de er sprøde og gode i f.eks. salater. Du vil kunne høste flest blade ved at gendyrke en hel bede fremfor kun en top.

Citrongræs

Citrongræs kan gendyrkes i vand og derefter jord. Stil stænglen i et glas vand og lad det stå i vindueskarmen i ca. 2 uger, eller til der begynder at komme rødder. Derefter plantes stænglen i jord og så er det bare at vente på, at en ny citrongræs vokser frem.

Ingefær

Ingefær plantes i jord. Lad ingefærroden ligger i f.eks. vindueskarmen og vent på, at den får en lille grøn top. Skær et stykke af ingefæren af, der hvor den lille grønne top sidder. Det lille stykke ingefær plantes i jord med den grønne top op ad jorden. En stor potte giver en stor ingefær, en lille potte giver en lille ingefær. Den nye ingefær er mere sød end ingefærroden og kan bruges i supper eller i te.

Ingefær

Fennikel

Fennikel gendyrkes i jord. Du tager bunden, hvor stokken har siddet og planter rodstykket i jord med bunden nedad og så venter du på, at en ny fennikel vokser frem. Når du gendyrker fennikel, får du en dekorativ plante, der dufter dejligt af anis, når du gnider bladende.

Fennikel gendyrket i jord Gendyrket fennikel klar til at høste

Selleri

Placer selleriroden i vand, når den slår rod plantes den i en potte med jord.

Søde kartofler

Skær en sød kartoffel over og sæt den i vand med det afskårne stykke nedad. Husk at skifte vandet dagligt. Det tager lang tid, men efter et stykke tid vil der komme spire frem, disse kan knækkes af, og sættes i lidt vand til de danner rødder. Derefter kan de  plantes i en potte med jord. Først skal de stå i en lille potte indenfor, og derefter kan de sættes udenfor i en større potte. Der vil nu komme nye kartofler og du vil have dine egne søde kartofler i årevis med bare én kartoffel.

Gendyrket sød kartoffel med spirre Gendyrkede søde kartofler Sødekartofler i jord

Pastinak

Pastinak roden sættes i vand, så den danner en rod. Roden plantes i jord og vokser frem med en grøn stængel, som du kan klippe fra og bruge i f.eks. salater.

Ananas

Toppen af en ananas kan gendyrkes og blive til en smuk og dekorativ plante, men den kan ikke spises.

Peberfrugt

Tag kernerne ud af peberfrugten og plant dem i jord, inden længe vil masser af små planter skyde op. Efter et stykke tid plantes de små planter om i større potter, så de kan vokse sig større.

gendyrket rødpeber Peberfrugter der er vokset

Sådan gendyrker du krydderurter

Hvis du ikke får brugt det hele af en frisk krydderurt, er der ingen grund til at smide det ud, du kan nemt gendyrke dem.

Basilikum, mynte, oregano, timian og rosmarin

Med disse krydderurter kan du klippe 4-5 cm lange stilke af planten og sætte dem i vand, det er bedst at sørge for, at der ikke er blade under vand, så sørg for at nippe disse af. Stilkene vil nu danne rødder. Afhængig af hvilken krydderurt, du gendyrker er det forskelligt, hvor lang tid det tager, før der kommer rødder på stilkene. Når rødderne er ca. 2 cm, kan de plantes i en potte med jord eller ud i haven.

Basilikum gendyrket i vand

Koriander, purløg, dild og persille

Du kan tage potten med krydderurter og plante ud i en større potte og på den måde holde liv i dine købte krydderurter.

Skriv en kommentar

Din e-mail vil ikke blive vist

Flere fiduser