Helse & pleje

Fast sæbe eller flydende sæbe?

Fast håndsæbe

Der er mange holdninger til, om man skal bruge fast sæbe eller flydende sæbe. Når der er mange holdninger, er det også svært at finde hoved og hale i, hvad man skal tro på.

80-85% af de håndsæber, der sælges i danske supermarkeder er flydende, så danskerne vælger tydeligvis de flydende sæber frem for de faste sæber.

Sæbens historie kort fortalt

Sæbe menes at være blevet brugt siden 3000 f. Kr., dengang fandt kvinderne ud af, at smeltet dyrefedt fra ofringer kunne blandes med aske og ler, på den måde fik de en masse, der viste sig at være god til at fjerne f.eks. fedt fra tøj.

Senere fandt man i de arabiske lande ud af, at man kunne tilsætte vidundermidlet natron til olivenolie og på den måde også lave en sæbe. I 700-800 e. Kr. i Italien og Spanien var det at fremstille sæbe blevet et håndværk, men fremstillingen var dyr og det var derfor kun de rige, der brugte sæbe og de brugte den kun i begrænsede mængder.

i 1790 fandt den franske kemiker og læge Nicolai Leblanc ud af, at man kunne omdanne almindelig salt til soda og fra da af blev sæbe et produkt, der var almindelig tilgængeligt, da prisen faldt.

Miljø og sæbe

De vaskeaktive stoffer i sæben belaster vandmiljøet, det er derfor vigtigt at tænke det ind, når man vælger sin sæbe.

Faste sæber er bedre for miljøet end de flydende sæber, da de er uden konserveringsmidler. Konserveringsmidler i de flydende sæber er skadelige for vandlevende organismer selv i meget lave koncentrationer, samtidig er de svære at nedbryde.

Derudover indeholder flydende sæber meget vand og kræver derfor langt flere ressourcer at transportere og pakke. Flydende sæber kræver en fast beholder ofte af plastik for at kunne blive pakket, hvor en fast sæbe f.eks. kan pakkes i genbrugspapir.

De faste sæber er fremstillet at planteolier, hvorimod de flydende sæber ofte er fremstillet af syntetiske olier. Mange flydende sæber indeholder desuden Natrium-Benzoat, det samme som Atamon og Acrylaat copolymerer (mikroplast).

Der er altså ingen tvivl om, at fast sæbe er den bedste løsning for miljøet.

Sæbeskål med sten fra stranden

Er fast sæbe en bakteriebombe?

Hvis den faste sæbe ligger og er våd hele tiden uden mulighed for at tørre, kan den potentielt blive til et opholdssted for bakterier, derfor er det vigtigt at bruge en sæbeskål, så vandet kan løbe fra sæben.

Det anbefales, at man bruge flydende sæbe med syntetiske tensider på hospitaler, da der her er syge mennesker og mange sår, men vores hjem er ikke en operationsstue. Informationscenter for Miljø og Sundhed, har lavet en undersøgelse, der har vist, at kun meget få bakterier kan overleve på en sæbe. Bakterierne har det ikke godt på en korrekt opbevaret fast sæbe, til gengæld formerer de sig fint på plastikdelene og i pumpen på de flydende sæber.

Derudover er langt de fleste bakterier ikke skadelige for os, de er faktisk med til at styrke vores immunforsvar. Det er vigtigt med et godt immunforsvar, så man kan klare sygdom. Det er naturligvis vigtigt med en god hygiejne, men det er ikke det samme som, at man skal fjerne så mange bakterier som muligt. Hvis vi ikke har bakterier, så bliver vi helt sikkert syge. Det giver derfor mening at anvende faste sæber i private hjem med sunde og raske familier. Ved at bruge faste sæber giver du huden de bedste betingelser for en naturlig balance, der dermed også har behov for mindre creme.

I følge Jette Holt fra Statens Serum Institut er der ingen hygiejnisk forskel på, om man bruger fast eller flydende håndsæbe.

Det vigtigste for en effektiv håndvask er den tid, man bruger på at sæbe sine hænder ind og vaske dem. En grundig håndvask er det, der gør forskellen og ikke, om man benytter flydende eller fast sæbe.

Sæbeskål med sten

Fordele ved fast sæbe

  • Fast sæbe indeholder ikke konserveringsmidler, og er derfor bedre for vores vandmiljø.
  • De faste sæber indeholder ikke mikroplast og atamon, som mange af de flydende sæber.
  • De faste sæber er i langt de fleste tilfælde lavet af naturlige olier i stedet for syntestiske.
  • De faste sæber kan pakkes i papir i stedet for hård plast og er mindre ressourcekrævende at transportere.
  • Der er ingen plastikdele på de fastesæbe, hvor bakterierne kan formere sig.

Gode råd til brug af fast sæbe

  • Vælg altid sæbe uden parfume og farve, da det kan være allergifremkaldende
  • Brug sæbeskålen til din faste sæbe, så sikrer du, at overfladen er tør. Lav din egen sæbeskål, se her hvordan eller køb den hos Økofamilien.dk (Reklamelink)
  • Ved håndvask er det vigtigste altid, at man gnubber sine hænder godt for at løsne snavset. Sæben er i sig selv ikke bakteriedræbende (det er de flydende sæber heller ikke)
  • Køb en økologisk fast sæbe hos Økofamilien.dk (Reklamelink)

Skriv en kommentar

Din e-mail vil ikke blive vist

Flere fiduser