CO2 Sparefiduser

Levende lys, klima og sundhed

Levende lys hjerte

Juletiden nærmer sig og det betyder hyggetid. Vi danskere elsker at hygge med levende lys. Undersøgelser viser at 6 ud af 10 danskere tænder levende lys i deres hjem flere gange om ugen. Faktisk har danskerne europarekord i at bruge levende lys. Hver dansker brænder i gennemsnit 6 kg stearin af om året.

Denne enorme mængde stearin er ikke helt uproblematisk. Undersøgelser viser, at de partikler der spredes, er skadelige både for indeklimaet og helbredet. Partiklerne er både farlige for lungerne og for kredsløbet. Man bør derfor begrænse brugen af levende lys indendørs.

Der er flere myter omkring levende lys, du kan se de mest almindelige herunder og så kan du se nogle gode råd til brug af levende lys i denne jule- hyggetid.

Er levende lys i ren stearin bedre?

Alle levende lys afgiver farlige partikler og kulstofmonoxid (røggasser, som vi kender fra dieselbiler), der forurener luften i hjemmet. Undersøgelser viser faktisk, at levende lys af ren stearin er det lys, der afgiver flest partikler. Så selvom der er mange, der tror, at ren stearin er bedre, kan man desværre ikke sikre sit helbred og indeklima på den måde.

Andre lys der er ligeså farlige som lys i ren stearin er lys tilsat duft, glimmer, påtryk og gelélys, så dem er det en rigtig god idé at undgå.

Tænde et lys

Er levende lys af bivoks så et bedre alternativ?

Der er mange, der sælger lys af bivoks og hævder, at de ikke forurener. Men det er desværre ikke helt korrekt. Ligesom alle andre levende lys afgiver bivoks også partikler, når de brændes. Faktisk viser undersøgelser, at lys af bivoks afgiver næsten lige så mange partikler som stearinlys.

Grunden til at resultaterne i undersøgelser af levende lys er så forskellige skyldes, at de ikke er lavet ens. Det er ikke alle undersøgelser, der laver ultrafine målinger, hvor der medtages partikler under 100 nanometer. Derfor bliver tallene i de forskellige målinger ikke sammenlignelige.

Når en måling ikke medtager de ultrafine partikler, er det et problem, da netop disse partikler er særligt problematiske.

Ud fra et klimamæssigt perspektiv er levende lys lavet af naturprodukter som f.eks. bivoks, dog klart at foretrække fremfor f.eks. paraffinlys, der laves af olie fra jordens undergrund. Lys lavet af palmeolie er heller ikke et godt valg set med klimamæssige briller, da palmeolien ofte er fremstillet i plantager, hvor der tidligere var regnskov.

Lys af bivoks

Kan man vælge levende lys med Svanemærket og undgå skadelige partikler?

Et lys med Svanemærket skal leve op til flere kriterier. Men som udgangspunkt er der fokus på miljø og ikke sundhedsfaktorer. Svanemærkede lys er lavet af minimum 90% stearin, da det er mere miljøvenligt end paraffin. Men altså ikke mindre sundhedsskadeligt, tværtimod. Der stilles altså ikke krav til partikeludledning for stearinlys, for at de kan få Svanemærket. Derfor hjælper det ikke på indeklimaet at vælge et levende lys med Svanemærket.

Er levende lys, der ikke soder mindre farlige?

Sodpartiklerne kan ses med det blotte øje og kan give vejrtrækningsproblemer.  Men soden kommer ikke nær så langt ned i lungerne som nanopartiklerne og dem kan man ikke se med det blotte øje.

Et lys der ikke soder, er mindre forurenende, end et der soder, men det fortæller dig ikke noget om, hvor mange nanopartikler der udledes. Et lys der ikke soder, kan derfor være lige så sundhedsskadeligt.

Er et lys under låg mindre skadeligt?

Hvis du stiller dit levende lys i en lufttæt stage, som en lanterne eller hurricane, får forbrændingen ikke lufttilførsel nok. Derfor kommer det til at sode endnu mere, end hvis det står uden for lanternen. Så det er desværre heller ikke en rigtig god løsning.

Lys i en lanterne

Så meget CO2 udleder dit levende lys

  • Fyrfadslys udleder 7 gram i timen
  • Bloklys udleder 17 gram i timen
  • Juletræslys 23 gram i timen
  • Stagelys 31 gram i timen

Der er som du kan se forskel på, hvor meget CO2 et fyrfadslys og et stagelys udleder, når det brænder. Men det er ikke store mængder CO2 dit levende lys udleder. Til sammenligning kan du spare næsten 20 kg CO2, ved at droppe ét kilo oksekød.

Gode råd til brug af levende lys

Juletiden er en tid, hvor de fleste meget gerne vil have et par levende lys tændt. Du kan sørge for at begrænse din brug af levende lys og kun tænde enkelte lys, f.eks. et kalenderlys og adventslys.

Derudover kan du sikre dig, at flammen ikke blafre f.eks. ved at klippe vægen ned til 0,5 cm. Du kan også slukke lyset med en lyseslukker eller fugtede fingre. På den måde undgår du sod ved slukning. Desuden er det vigtigt, at lufte godt ud med gennemtræk i huset, når lysende er blevet slukket.

Tænd et lys

At finde et godt lys at brænde i hjemmet, kan være meget kompliceret, da flere faktorer spiller ind på, hvor sundhedsskadeligt det er. Det er både vigtigt at tage lysets materiale, lysets tæthed, vægens længde, udformningen og omgivelserne, det brændes i med i betragtning. Derfor vil det bedste råd være, helt at undgå eller i hvert fald i høj grad at begrænse brugen af levende lys.

Et bud på et lys, du kan bruge f.eks. til jul er soyalys fra Åbenlys, de har et sod-tal på 0,1 og udleder færre partikler. Du kan finde lysene her. (Reklamelink)

 

Skriv en kommentar

Din e-mail vil ikke blive vist

Flere fiduser