CO2 Sparefiduser

Dyrt eller billigt – gør det en forskel for klimaet?

Tøjbutik

Vores økonomi er optimeret til storforbrug, det betyder at stort set alt kan købes for næsten ingen penge. Det er jo skønt, men desværre er det samtidig en af årsagerne til vores miljøproblemer. Vi i den rige del af verden har vænnet os til, at vi kan købe rigtig mange ting, men det har store konsekvenser for vores klode.

Hvis du vil begrænse dit samlede CO2 aftryk, er det vigtigt, at se på dit forbrug af ting og sager. Det kan du f.eks. gøre ved at købe færre og bedre ting.

Stort set alle mennesker har et begrænset beløb til forbrug hver måned. Hvis du f.eks. har 500 kr til tøj hver måned, så betyder det faktisk ret meget, om du køber en dyr eller en billig bluse.

Hvis du køber 1 dyr bluse eller 5 billige, så bruger du lige mange penge. Men 5 bluser bruger 5 gange så mange materialer og ressourcer at producere som 1 bluse.

Derudover er der meget ofte en direkte sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Hvis du køber én billig bluse, er der en stor risiko for, at den ikke kan holde sig pæn lige så længe som én dyr bluse i bedre kvalitet.

Hvis du køber dit tøj og dine ting i en bedre kvalitet, undgår du at skulle skifte det ud alt for hurtigt. På den måde sparer du endnu mere på dit klimaregnskab.

Udover at dyre ting ofte holde bedre, så er det ofte også bedre design, som ikke på samme måde går af mode.

Tøjstativ udenfor butik

Psykologi og kvalitet

Hvis du mangler en ny lampe kan du købe en billig lampe i f.eks. Ikea. Men du kan også vælge at købe en af bedre kvalitet, som derfor formentlig også koster en del flere penge. Hvis du vælger at investere flere penge i en lampe, vil du formentlig også passe bedre på den. På den måde vil lampen holde i rigtig mange år. Hvis lampen går i stykker, vil du forsøge at få den repareret og ikke bare smide den ud. På den måde sparer du kloden for rigtig mange ressourcer, hvis du køber bedre kvalitet.

Rebound-effekt

En anden årsag til, at det er en god idé at købe bedre og dermed også ofte dyre ting i stedet for kun at købe færre ting, er det man kalder rebound-effekten. Som tidligere nævnt har alle et vist rådighedsbeløb hver måned. Dvs. at hvis du kun køber færre ting, får du flere penge til rådighed, som du så kan bruge et andet på andre ting. På den måde er det ikke sikkert, at du samlet vil sænke dit klimaaftryk.

Hvis du i stedet for kun at købe færre ting også køber ting i bedre kvalitet til en højere pris, vil du ikke have flere penge til rådighed til forbrug et andet sted. På den måde bliver effekten set ud fra et klimahensyn større.

Der er altså flere grunde til, at det faktisk gør en stor forskel, om du køber dyrt eller billigt. Det er selvfølgelig vigtigt, at du samtidig holder øje med, at det er god kvalitet, når du vælger at købe nye ting, så du er sikker på, at de holder længe.

Fidus

Se flere gode råd til et mere klimavenligt tøjforbrug lige her.

Skriv en kommentar

Din e-mail vil ikke blive vist

Flere fiduser