I vindueskarmen

Lav stiklinger af dine planter

Kinesisk pengetræ

Planter er godt for indeklimaet, det er der ingen tvivl om. Desværre er jeg ikke velsignet med såkaldte grønne fingre. Jeg har svært ved at holde liv i selv den mindste lille kaktus.  Derfor har jeg gennem tiden brugt temmelig mange penge på nye planter, når det endnu engang er lykkes mig at tage livet af en stakkels plante.

Jeg har fundet enkelte planter, som det faktisk kan lade sig gøre for mig, at holde liv i. Derfor er jeg begyndt at lave stiklinger af dem. På den måde får jeg flere af de planter, jeg faktisk kan holde liv i, uden at det koster mig noget.

Sådan laver du stiklinger

Stængelformering

Jeg plejer at lave stiklinger ved at sætte en stængel med blade i vand. Denne metode kan benyttes året rundt.

Klip et stykke af planten, hvor der både er blade og stængel, sæt stiklingen i vand et lyst sted, dog helst ikke i direkte sollys. Jeg bruger altid gamle syltetøjsglas til at have mine stiklinger i. Du kan naturligvis også bruge et glas eller en vase.

Efter et stykke tid, vil der dannes små rødder på stænglen. Når rødderne er ca. 4 cm lange, er det tid til at plante stiklingen i jord og se den vokse.

Bladformering

Det er også muligt at plante stiklingen direkte i jorden i stedet for at sætte den i vand først.

Paradistræ

En anden måde at formere dine planter på er med bladformering. Især sukkulenter er nemme at formere på denne måde.

Pluk nogle blade fra din plante, bladende skal plukkes tæt på stænglen for at få dem til at danne rødder. Bladende lægges oven på jorden i en lille urtepotte. Det er vigtigt, at jorden er tør i den første fase af formereingen. Efter 7-14 dage skal bladende stikkes ned i jorden og holdes fugtige, men ikke våd. Nu gælder det om at vente tålmodig på, at en ny plante vokser frem.

Byt en stikling

Hvis du laver stiklinger af dine planter og opfordre dine venner til at gøre det samme, så kan I lave en lille bytte biks. I kan bytte jer til flere planter, uden at der skal bruges ressourcer på at lave dem i et drivhus og fragte dem ud til butikkerne, for at I kan købe dem der.

Der er både en bedre løsning for miljøet og en billigere løsning for dig.

Skriv en kommentar

Din e-mail vil ikke blive vist

Flere fiduser