Opskrifter Sankefiduser

Spis dit ukrudt – lav mælkebøttemarmelade

Mælkebøttemarmelade

Vidste du, at du kan spise mælkebøttens blomster? Om foråret blomstre mælkebøtterne mere præcist fra april til juni, så hvorfor ikke spise dem. De fleste ved allerede, at man kan spise bladene, men faktisk kan blomsterne også spises.

Blomsterne kan laves til en lækker marmelade eller vegansk honning, det er nemt at lave og det smager skønt.

Det skal du bruge

  • 6 dl mælkebøtter (kun det gule af blomsten)
  • 6 dl vand
  • 4-5 dl rørsukker
  • 1/2 dl citronsaft
  • 3 tsk. geleringspulver (for vegansk udgave brug Vegegel fra Dr. Oetker)
  • 1 knivspids salt
  • Evt. et æble skåret i tern

Mælkebøttemark

Sådan gør du

Hvis du er så heldig at have en have fyldt med mælkebøtter, er det bare med at plukke løs. Hvis du ikke har en have, skal du finde en mark eller en park, hvor du er sikker på, at der ikke bliver sprøjtet.

Pluk en masse friske blomster, de skal helst være store og det er allerbedst at plukke dem, når der er sol, da de skal være åbne.

Når du har plukket en stor portion, skal du i gang med at plukke alle de gule blade fra, da det kun er dem, der skal med i marmeladen. Du skal ikke skylle blomsterne.

Mælkebøtter i gryden

Når du har plukket de gule blomster fra, skal du koge dem sammen med vandet, citronsaft og evt. æbletern. Kom låg på gryden og lad det koge i 20-30 minutter.

Siet mælkebøtte

Si nu blandingen, så du kun har saften tilbage. Skyl gryden og hæld saften tilbage sammen med sukker og salt. Kog væsken op og kog den ind til ca. det halve og tilsæt så geleringspulveret.

For at bedømme om konsistensen er korrekt, kan du tage lidt af væsken op på en grydeske og lad det køle ned, hvis det bliver tyktflydende, har det den korrekte konsistens.

Lad væsken køle ned. Imens kan du skolde nogle gamle syltetøjsglas. Hæld væsken over i de rengjorte glas og opbevar dem på køl. Du kan også sagtens fryse dem ned, hvis du har fået lavet for meget og ellers kan de bruges som en skøn værtindegave.

Fidus

Se andre fiduser til, hvad du kan bruge dit ukrudt til lige her.

Skriv en kommentar

Din e-mail vil ikke blive vist

Flere fiduser