Hvis du ligesom jeg elsker at bruge planter fra naturen i madlavningen, så skal du ud og samle hyben. I sensommeren er det tid til at plukke hyben og lave en lækker og velsmagende hybenmarmelade, som du kan nyde til vinter. I august og september er de fine orange frugter klar til at plukke, de er fyldte med C-vitaminer og giver en dejlig smag.
Det er dejligt at samle råvarer til madlavningen i naturen og hyben findes mange steder, særligt langs de danske strande er de nemme at finde.
Det skal du bruge
- 200 g modne og rensede hyben
- 1½ dl vand
- saft fra 1 citron
- 1 tsk. vaniljepulver
- 100 g sukker
- Atamon til at skylle glas
Sådan gør du
Når du har plukket en god portion hyben, skal de renses. Du fjerner først blomsten og stilken. Derefter skære du bære midt over og skraber de hvide kerner ud.
Skyl de rensede hyben i koldt vand og kog dem i en gryde med vand og citronsaft. Kog hyben ved svag varme under låg i ca. 25 minutter, til de er møre.
Blend hyben med en stavblender, så får du en dejlig cremet marmelade.
Tilsæt vanilje og sukker i gryden og kog blandingen op. Lad marmeladen koge i ca. 5 minutter til sukkeret er opløst og så konsistensen er let tyk. Vær opmærksom på, at marmeladen bliver tykkere, når den er kølet af. Hvis den bliver for tyk, kan du tilsætte lidt mere vand.
Hæld marmeladen på genbrugs syltetøjsglas, der er skoldede og evt. skyllet i Atamon. Sæt låg på og opbevar dem i køleskabet.
Fidus
Den citronskal du får tilovers fra denne opskrift, kan du bruge til at lave dit eget rengøringsmiddel, det er effektivt, nemt at lave, billigt og bæredygtigt, se hvordan du gør her.