Til en julefrokost hører fiskefilet, men hvis du gerne vil spise mere bæredygtigt, kan du sagtens lave et lækkert, sprødt, velsmagende og meget billigt vegansk alternativ til den klassiske fiskefilet. Vi har lavet dem flere gange og de er godkendt, de smager helt fantastisk.
De veganske “fiske”-filter blev kaldt for krigsfisk, da man spiste dem under 2. verdenskrig, når der var svært at opdrive almindelige fiskefilter, Sidenhen er de så blevet omdøbt til fredsfisk, det synes jeg, er et rigtig fint navn til en lækker ret.
De kan også laves som en vegetarisk udgave, hvis du vælger at bruge æg til paneringen.
Det skal du bruge
- 4 store pastinakker (ca. 550 g)
- PlanteÆg (reklamelink) eller en hjemmelavet æggemasse (Du kan også panere dem i æg)
- Panko raps (ca. 200 g)
- Hvedemel (ca. 150 g)
Hjemmelavet æggemasse
Hvis du ikke har planteæg, men stadig gerne vil have en vegansk udgave, kan du lave denne blanding til paneringen.
- 130 gram kikærtemel
- 1 tsk salt
- 1 tsk løgpulver
- 1 tsk karry
- 1 tsk paprika
- 1/4 tsk peber
- 1,25 dl lunkent vand
Sådan gør du
Ovnen varmes til 180° varmluft.
Pastinakkerne skylles grundigt, du behøver ikke skrælle dem. (Der sidder mange gode vitaminer i skrællen)
Pastinakkerne klargøres ved at skære top og bund af, der efter skæres de i skiver på langs, så de får en tykkelse på ca. 0,5 cm.
Læge pastinakskiverne på en bageplade med bagepapir og bag dem i 12 minutter.
Når pastinakkerne er kølet af, skal de paneres.
Hvis du selv laver din æggeblanding, skal du blande kikærtemel med krydderier og bland vandet i med et piskeris. Hvis du bruger PlanteÆg, skal du blande 8 spsk. PlanteÆg med 8 spsk. vand og piske det godt sammen. Hvis du bruger almindelig æg, skal du slå det ud i skålen og piske det godt sammen.
Lav tre skåle klar, én med hvedemel, én med din æggeblanding og én med panko rasp.
Vend først dine bagte pastinakfilter i melet, derefter i æggeblandingen og til sidst i panko rasp, så de er helt dækkede.
Steg pastinakfilterne i olie, enten i en frituregryde eller på en pande med rigeligt olie.
Steg dem indtil de er mørkegyldne.
Læg pastinakfileterne i et fad evt. med køkkenrulle i, så fedtet suges op.
Server de lækre lune pastinakfilter på en skive hjemmebagt rugbrød med remoulade og citronsaft.
Velbekomme.
Fidus
Du kan sagtens lave en stor portion og fryse dem ned.