Gaver Genanvendelige produkter

Sy et genanvendeligt låg til dine skåle

Syet låg til skål

I mange danske husholdninger bliver der brugt rigtig meget sølvpapir. En tredjedel af alle danskere bruger sølvpapir mindst 4 gange om uge. Sølvpapiret bruges bl.a. når madpakken skal pakkes ind, eller rester fra aftensmaden skal gemmes væk. Desværre er sølvpapir langt fra en særlig miljøvenlig løsning. En rulle sølvpapir indeholder 173 g. ren aluminium og aluminium kræver rigtig mange ressourcer at producere.

Hvis du vælger at bruge sølvpapir i nogle ganske få tilfælde, er det vigtigt, at du overvejer, om det kan genanvendes. I dag er det kun ca. halvdelen af alt aluminium, der bliver genanvendt. 96% af de danskere, der bruger sølvpapir smider det i restaffald, så det sendes til forbrænding. Hvis sølvpapiret er rent for madrester, bør det sorteres i samme affaldsspand som glas og metal. Se andre gode råd til affaldssortering her.

I langt de fleste tilfælde er det helt unødvendigt at bruge sølvpapir, da der findes mange andre alternativer. Madpakken kan sagtens pakkes i en genanvendelig madkasse og resterne fra aftensmaden kan puttes i en bøtte med låg eller en skål. Har skålen ikke noget låg, kan du bruge en tallerken, eller du kan selv sy et låg, så det passer lige præcis til den ønskede form.

Det skal du bruge

Materialer
  • Stofrester
  • Elastiksnor
  • Sytråd
Værktøj
  • Takkesaks eller almindelig saks
  • Symaskine
  • Knappenåle
  • 1 sikkerhedsnål
  • Strygejern
  • Kridt eller kuglepen

Sådan gør du

Vælg et stykke stof, det kan evt. være en rest fra tidligere projekter eller noget aflagt tøj.

Stof til låg

Stryg stoffet så er det nemmere at arbejde med.

Bred stoffet ud med vrangsiden opad. Stil din skål eller dit fad på hovedet på stoffet, tegn en steg hele vejen rundt 5 cm fra kanten af skålen.

Mål stoffet op

Klip efter stregen med en takkesaks, så undgår du at kanterne flosser. Du kan også bruge en almindelig saks og så sy kanten ind hele vejen rundt.

Stoffet klippet ud

Fold kanten 1,5 cm hele vejen rundt og sæt knappenåle i. Sy kanten hele vejen, men lad 5 cm stå åben, så der er plads til at komme snoren ind.

Klip et stykke elastiksnor, så det er ca. 10 cm mindre end omkredsen af din skål. Sæt en sikkerhedsnål fast i den ene ende af elastikken.

Træk nu elastiksnoren gennem stoffet i den lille åbning, du har lavet. Sikkerhedsnålen hjælper dig med at guide snoren igennem hele vejen.

Når elastiksnoren kommer ud i den anden ende, fjerner du sikkerhedsnålen.

Sy enderne af elastikken sammen på symaskinen eller i hånden.

Luk nu den lille åbning ved at sy den i hånden.

Det færdige låg

Du har nu et fint hjemmelavet låg til din skål, som er bæredygtigt og meget pænere end sølvpapir.

Fidus

Du kan sagtens vaske dit hjemmelavede stoflåg i vaskemaskinen.

Tilføj evt. bivoks til stoffet inden du laver dit låg, du kan købe bivoks her. (Reklame link)

 

Skriv en kommentar

Din e-mail vil ikke blive vist

Flere fiduser