Tøj

Sådan får du et mere bæredygtigt tøjforbrug

Tøjstativ

Før du får de gode råd til et mere bæredygtigt tøjforbrug, vil jeg fortæller dig, hvorfor det er vigtigt at se på netop denne del, hvis du vil være mere bæredygtig.

Hvis du er som de fleste danskere, så køber du i gennemsnit 10,2 kg tøj om året. Det er rigtig meget tøj og vi er også en af de befolkninger, der køber mest nyt tøj. Danskere har i gennemsnit et tøjforbrug, der er 35% højere end resten af jordens befolkning.

Modeindustrien lever af at sælge nye trends og friste med det sidste nyt. Der udkommer hele tiden flere og flere ny tøjkollektioner. Tidligere var der 2-4 om året, nu er der helt op til 24 om året…!!!

Samtidig er kvaliteten faldet og det er prisen også, så vi har råd til at købe endnu mere tøj. Men at købe så meget nyt tøj er ikke uden konsekvenser for vores miljø.

Tøjproduktion forurener

Der bliver brugt rigtig meget bomuld i tøjindustien. Bomuld dyrkes på marker, hvor der ellers kunne have været en skov fyldt med de træer, der er så vigtige for vores klima.  Derudover kræver dyrkning af bomuld mange kemikalier, der ender i grundvandet. Produktionen kræver desuden masser af vand, der oftes tages fra nærliggende søer, der så tørrer ud.

Meget tøj er lavet af syntetiske materialer, som akryl, nylon, polyester, lycra og spandex. Disse materialer bliver produceret af kul, råolie og naturgas og gennemgår en kemiske proces, før det bliver til tekstil. Denne proces kræver masser af vand, energi og giftige kemikaler.

Når man har fremstillet materialerne, skal de spindes og væves, så de bliver til stof. Denne proces kræver flere kemikaler til farvning og forabejdning samt mere energi og dermed CO2.

Det tøj der til sidst bliver fremstillet, er så fyldt med kemikaler, når det når ud til forbrugerne, at det det bør vaskes 3 gange, før du kan tage det i brug.

Bomuldmark

Overproduktion af tøj

Meget af alt det nye tøj, der produceres ender med at gå til spilde, fordi det ikke kan sælges. Derfor vælger virksomhederne at destruere det.

Hvert år smides der ca. 677 tons nyt tøj ud. Det er rigtig meget tøj, det svarer til ca. 2,7 milioner t-shits om året.

Selve destruktionen af tøj sviner også, da tøjet ofte ryger på forbrændingen.

Tøjfabrik

Klimabelastende tøj

Tøjet giver altså en stor klimabelastning i selve produktionsfasen. I denne fase ligger ca. halvdelen af klimabelastningen ved ét stykke tøj.

Derudover er der en klimabelastning i transporten af tøjet fra produktionen til forbrugeren, det er ca. 5% af klimabelatningen, der kommer herfra.

De resterende 44% af klimabelastningen kommer fra selve brugsfasen – dvs. når du bruger, vasker, tørrer og stryger dit tøj.

Brugt tøj på forbrændingen

Det meste af det tøj, der bliver smidt ud, er langt fra slidt op. Undersøgelser viser, at 80% af det tøj vi kasserer, har 80% levetid tilbage og det kunne derfor sagtens have gjort gavn hos en anden i stedet for at blive smidt ud.

Mange smider ikke tøj direkte i skraldespanden, men giver det til f.eks. genbrugsbutikker, men alligevel ender rigtig meget af tøjet i sidste ende på forbrændingen.

Tøj ruller

9 gode råd til et mere bæredygtigt tøjforbug

Der er altså rigtig mange gode grunde til at se dit tøjforbrug efter i sømmene, hvis du vil være mere bæredygtig. Et stykke tøj bliver i gennemsnit kun brugt 7-8 gange, hvis vi stedet brugte det bare 14-16 gange, ville vi sænke udledningen af CO2 med 44% – hvis altså tøjindustrien samtidig halverede sin produktion.

Her får du nogle gode råd til hvordan, du kan blive en mere bæredygtig tøjforbruger.

1. Brug det tøj, der allerede hænger i skabet

 Hvis du bruger det tøj, du allerede har i stedet for at købe nyt, sænker du dit CO2 aftryk og din miljøbelastning betydeligt.

Brug det tøj du har så længe som muligt. Hvis du føler, du ikke har noget tøj i skabet, du har lyst til at tage på, så tøm det hele ud. Der gemmer sig helt sikker noget, du havde glemt, du havde derinde bagest i skabet, så frem med det igen.

2. Reparer dit tøj

Er syningen gået i tøj, så kan den nemt syes sammen igen. Er en knap faldet af, kan den nemt sættes på igen. Er lynlåsen gået i stykker, kan den skiftes. Kan du ikke selv gøre det, så lad en skrædder gøre det, så bliver det så godt som nyt.

Det kan også være, at du har mod på at prøve at sy et stykke tøj om til noget helt andet, så det på den måde får nyt liv.

Saks og sytøj

3. Byt til nyt

Hvis du har tøj, du ikke får brugt længere, er det vigtigt at du tænker over, hvordan du kan give det nyt liv, så det ikke ryger på forbrændingen.

Du kan vælge at bytte tøj med en veninde, så du på den måde forlænger levetiden på tøjet, du ikke selv bruger mere. Hvis du på samme måde overtager venindernes aflagte tøj, får du samtidig nyt tøj uden at købe nyproduceret tøj med hjem.

Du kan f.eks. samle nogle veninder til en hyggelig “bytte-tøj-dag”, hvor I alle tager det tøj med, som I ikke bruger mere og så laver en lille byttecentral.

4. Korrekt vask af tøjet er vigtig

Lad være med at vaske tøjet mere end højst nødvendigt. Nogle gange er det nok at lufte tøjet, hvis der ikke er synlige pletter.

Vask tøjet på lav temperatur og lufttør det. Husk at det slider på tøjet at vaske det, så du forlænger levetiden, ved ikke at vaske det mere end højst nødvendigt. Se mere om bæredygtig tøjvask her.

Klemmer på tørresnor

 5. Låne og leje i stedet for at købe og eje

 Hvis du skal til en stor fest og føler, at du har brug for et nyt sæt tøj til denne lejlighed, kan du overveje at leje det, det er billigere og du slipper for at have en fin kjole hængende i skabet, som du ikke får brugt igen.

Eller måske har du en veninde, som du kan låne en kjole af, så får du et nyt sæt tøj uden at skulle købe nyt.

6. Overvej dine tøjkøb

 Tøj du køber, men ender med slet ikke at bruge, har et stort klimaaftryk, fordi du så køber noget andet i stedet for.

Derfor skal du altid overveje dine tøjkøb og ikke lade det være en impulsiv handling. Du skal ikke købe tøj fordi det er billigt, er et godt tilbud, fordi du vil forkæle dig selv eller fordi du keder dig og vil shoppe lidt! Køb mindre nyt tøj og køb det i en god kvalitet, så det holder længere.

Køb kun nyt tøj, hvis:
  • Det bliver dit yndlingstøj – tøj du faktisk bruger rigtig mange gange.
  • Du har behov for det, det kan være, at du har noget andet, du kan bruge eller sy lidt om.
  • Det er god kvalitet, så det holder længere.
  • Det er tøj i din stil, så du får det brugt – Vær opmærksom på, hvad du godt kan lidt, f.eks. løst eller tætsiddende eller bestemte farver og gå efter det.

7. Køb brugt ikke nyt

Det tøj du køber brugt er allerede produceret og skal ikke transporteres hele vejen fra den anden side af jorden til en tøjbutik i nærheden af dig. Derfor er brugt tøj en bæredygtig løsning til at få nyt tøj i din garderobe.

Der er et kæmpe marked for brugt tøj og second hand, hvor du billigt kan købe andres fejlkøb eller tøj de ikke længere kan passe, men som ellers ikke fejler noget.

Du kan købe brugt tøj på Trendsales, DBA, Facebook, loppemarkeder og i genbrugsbutikker. En mulighed er også Det Kollektive Klædeskab, hvor du som medlem kan bytte tøj og få point for tøj du aflevere.

Tænk på at købe tøj af god kvalitet, så det holder længere. Hvis du nedsætter dit forbrug af nyt tøj, er der råd til at købe god kvalitet i stedet for.

Loppemarked med børnetøj

8. Sælg dit tøj eller giv det væk

 Hvis der er tøj i dit skab, du ikke får brugt, så er det vigtigt, at du sørger for, at forlænge tøjets levetid ved at andre kan få glæde af det. Det er mere klimavenligt at genbruge tøjet end at genanvende fibrene til et andet produkt.

Giv det tøj du ikke bruger væk eller sælg det.

9. Smid aldrig tøj ud

Hvis sokkerne er fyldt med huller, eller det er så slidt, at det ikke længere kan lappes, må du ikke smide det i skraldespanden – aldrig!

Du kan måske genbruge tøjet ved at upcycle det til noget helt andet, du kan f.eks. lave et par aflagte jeans og en skjorte om til en sleeve til din computer.

Alt tøj også det, der er slidt består af fibre, der sagtens kan genanvendes til et nyt produkt. Du kan aflevere tøjet på genbrugsstationer eller i forretninger, hvor de tager imod brugt tøj til genanvendelse. F.eks. hos H&M og Zara – Men husk, det er først, når det ikke kan bruges mere.

Skriv en kommentar

Din e-mail vil ikke blive vist

Flere fiduser