CO2 Sparefiduser

Start det nye år med et par gode klima-fortsæt

Fyrværkeri

Jeg har aldrig haft et nytårsfortsæt, hvis jeg gerne vil ændre noget, så gør jeg det i løbet af året. Men hvis jeg alligevel skulle have et fortsæt for det nye år, så skulle det helt sikkert være et klima-fortsæt. Et klimafortsæt er fyldt med håb for fremtiden og gode intentioner.

Jeg har samlet et par forslag til gode bæredygtige klimafortsæt, du evt. kan sætte dig for din hverdag i det nye år.

Champagneskål

Klima fortsæt

Jeg vil købe flere økologiske madvarer

Med økologi undgår du sprøjterester i din mad, samtidig er du med til at mindske belastningen på naturen. Når du vælger økologi er du også med til at sikre en bedre dyrevelfærd. Læs mere om fordele ved økologi her.

Jeg vil spise mere vegetarisk

Ved at skære ned på dit kødforbrug og i stedet spise mere grønt er du med til at den enorme mængde af drivhusgasser kvæg udleder. Produktionen af animalske produkter kræver rigtig mange ressourcer og det er derfor meget mere bæredygtigt at spise grøntsager. Læs mere om fordelene ved at spise mindre kød her.

Bunke med forskellige grøntsager

Jeg vil forsøge at undgå madspild

Hvert år smider vi danskere 47 kg mad ud, der sagtens kunne være spist. Det giver derfor rigtig god mening at blive bedre til at bruge maden i stedet for at smide det ud, hvis du gerne vil leve mere bæredygtigt. Vær kreativ i køkkenet og brug de fødevarer, du allerede har købt ind i stedet for at købe mere. Se f.eks. hvordan du kan bruge din grøntsagsrester til en lækker fond her.

Jeg vil bruge naturen mere

Det er vigtigt at sætte pris på naturen, så er du også meget bedre til at passe på den. Gå derfor ud i naturen, brug den til en frisk gåtur eller overnat i shelter. Du kan også bruge naturen til motion, f.eks. til en løbetur, cykeltur eller måske en tur på rulleskøjter. Giv evt. også oplevelsesgaver i år, så dine venner og familie også begynder at bruge naturen mere.

Termokande i naturen

Jeg vil passe godt på naturen

Når du går en tur i skoven, kan du samle affald op, du kan også deltage i indsamlinger f.eks. den som Danmarks Naturfredningsforening arrangere. Hvis du har en have, kan du hjælpe biodiversiteten på vej, ved at stoppe med at tæmme din have. Lad i stedet din græsplæne gro vildt, Lad træerne vokse og lad gamle træer være. Lad krattet vokse og lav vandhuller og læsteder. Undgå selvfølgelig kunstgødning og sprøjtegifte.

Jeg vil skrue ned for mit forbrug

Det forbrug du slet ikke har, er det mest bæredygtige forbrug. Skru derfor ned for dit forbrug. Tænk dig om inden du køber noget nyt, har du virkelig brug for det? Vær kritisk over for de ting du køber og undgå impulskøb. Læs mere om bæredygtigt tøjforbrug her.

Tøjstativ udenfor butik

Jeg vil købe mere genbrug

Det er mere bæredygtigt at bruge de ting, der allerede er produceret i stedet for at smide ud og købe nyt. Jo flere gange tingene bliver brugt, jo færre ressourcer, skal der bruges på at producere nye ting. Så gå efter genbrug, når du har brug for et nyt møbel, nyt tøj eller en ny bog. Læs om, hvor stor betydning det har, om du køber brugt eller nyt lige her og fordelene ved at købe brugt elektronik.

Jeg vil altid have et indkøbsnet på mig

Når du altid har et indkøbsnet på dig, kan du nemt undgå at købe plastikposer. Drikker du ofte kaffe eller vand på farten, kan du også gøre det til en vane at have en drikkeflaske eller en termokop med dig. Du kan evt. sy en fint indkøbsnet til dig selv at et aflagt lagen, se hvordan lige her.

Indkøbsnet færdig

Jeg vil overveje mit valg af transport

Mange former for transport udleder store mængder af CO2. Overvej derfor at bruge cyklen eller at gå, når du skal transportere dig. Mindsk dine bil- og flyture, det er mere bæredygtigt.

Jeg vil melde mig til “Reklamer Nej tak”- ordningen

Får du læst alle de reklamer og aviser, der kommer i din postkasse? Eller ender de måske direkte i skraldespanden? Hvis ikke kan du måske afmelde dine avisabonnementer og reklamerne og i stedet for læse dem online. Se her hvordan du afmelder dig reklamer og hvor meget CO2 det faktisk udleder.

Gammeldags postkasse

Jeg vil købe flere gode oplevelser i stedet for ting

Når du skal forkæle dig selv eller andre, kan du finde gode oplevelser i stedet for materielle ting. Du kan både købe gode oplevelser eller selv lave dem. Oplevelser skaber glæde og ikke affald. Se en masse forslag til gode oplevelsesgaver lige her.

Jeg vil blive bedre til at sortere mit affald

Brug tid på at sætte dig ind i, hvordan du skal sortere dit affald i din kommune. Når du sørger for at sortere dit affald korrekt, kan det nemlig genanvendes og på den måde sparer du på jordens ressourcer. Se gode råd til affaldssortering lige her.

Glas og metal sortering

Jeg vil gå efter god kvalitet

Når du har brug for at købe noget nyt, så gå efter en god kvalitet, så det holder længere. God kvalitet kan også betale sig at reparere. Når tingene holder længere, bruger du det i længere tid og sparer derfor en masse affald. God kvalitet er også nemmere at genbruge, det er derfor nemmere at sende tingen videre, når du selv er færdig med at bruge den.

Jeg vil vælge miljømærkede produkter

Produkter mærket med Svanemærket eller EU-Blomsten har en mindre miljøbelastning. Miljømærkerne stille store krav til kemikalier og miljøbelastning og du sikrer samtidig, at du ikke selv bliver udsat for unødvendig kemi. Læs mere om bæredygtig tøjmærker lige her.

Skriv en kommentar

Din e-mail vil ikke blive vist

Flere fiduser